Tydzień Promocji Zdrowia


W dniach 16-20 listopadaw klasie 3d  realizowaliśmy projekt "Tydzień Promocji Zdrowia"
Stworzyliśmy top-listę potraw, które z przyjemnością zjadamy w szkolnej stołówce. Wygrało zdrowe , warzywne spaghetti i zupa pomidorowa. Rozmawialiśmy o konieczności spożywania różnorodnych potraw i produktów. Wiemy co to jest Piramida żywieniowa i jak odżywiać się zgodnie z jej zasadami.
Zdobyliśmy wiele informacji na temat substancji i produktów szkodliwych dla naszego zdrowia.
Wiele radości sprawiła nam degustacja przygotowanych potraw. Zaprosiliśmy do klasy młodszych kolegów  z klasy pierwszej i drugiej i z przyjemnością częstowaliśmy ich zdrowymi specjałami. Stworzyliśmy klasową księgę kucharską  i wymienialiśmy się przepisami. Było zdrowo i kolorowo.
Już planujemy następne smaczne  zadania

 

Zdjęcia w galerii

 

 

Uczniowie naszej szkoły Karina i Wiktor Wieteska uczestniczyli w VIII Dzielnicowym Dniu Dobrego Jedzenia zorganizowanym przez Szkołę Podstawową nr 255.Zaprezentowali tam napisany samodzielnie dwutygodniowy jadłospis dla szkolnej stołówki .Jadłospis został zamieszczony w Dzielnicowej Księdze Dobrego Jedzenia , którą otrzymał p.Burmistrz i p.Naczelnik  Wydziału Oświaty Praga Południe.

 

Zdjęcia w galerii


W dniach 16-20 listopada odbył się, w naszej szkole, "Tydzień dla zdrowia" zorganizowany przez p. Iwonę Markus i p.Magdę Kowalczyk.Cała akcja została poświęcona zdrowemu odżywianiu.Inspiracją tych działań był obchodzony  20 listopada Dzień Dobrego Jedzenia .Uczniowie klas 4-6 bardzo chętnie i licznie przystąpili do 6 różnych konkursów.

Nagrodzeni oraz zdjęcia w galerii

 

Klasa II e podczas Tygodnia Promocji Zdrowia poszerzyła swoją wiedzę  na temat zasad zdrowego odżywiania, zrobiła sałatkę owocową i stworzyła własną książkę kucharską, w której znalazły się sprawdzone przepisy na zdrowe i pyszne dania.

 

Zdjęcia w galerii

 

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia klasy 1, e, f, g wzięły udział w warsztatach edukacji żywieniowej zorganizowanych przez stowarzyszenie VegePolska. Dzieci miały okazję porozmawiać z dietetykiem oraz kucharzem o zasadach komponowania zdrowych posiłków, przypomnieć sobie jaki wpływ maja witaminy na nasze zdrowie i samopoczucie. W miłej atmosferze i małych grupach uczniowie przygotowali koktajle ze szpinaku, jarmużu, bananów i jabłek - wbrew lękom i wątpliwością były słodkie i smaczne! Każdy przygotował dla siebie warzywną sałatkę z dodatkiem pestek oraz słodkie pralinki z bananów, fig, kakao i płatków kokosowych. Zdrowie może być smaczne! 

 

 

 

Program konferencji

 

Prezentacja na konferencję

 

 


Fundacja Stefanka Menu na dziś 1% podatku przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny