TERMINY WPŁAT ZA POSIŁKI

ZA  MIESIĄC PAŹDZIERNIK 2016

 

 Wpłaty na konto 

 

26 – 29  września

 

 Nr rachunku bankowego: 15 1030 1508 0000 0005 5075 6099

 

Stawki żywieniowe:

 

- obiad (zupa, 2-gie danie, napój) - 4,- zł

 

- śniadanie z podwieczorkiem  -  3,- zł

 

- pełen pakiet (obiad, śniadanie, podwieczorek)  7,- zł

 

 

 

TYLKO  w przypadku dzieci  sześcioletnich (0a, Ob, 1a, 1b, 1c) istnieje możliwość zakupu śniadań i podwieczorków.

 

Dzieci starsze mogą spożywać jedynie obiad.

 

 

 

W tytule przelewu proszę zamieścić następujące informacje :

 

 - imię i nazwisko dziecka, klasa

 

- „obiad” (ob)  lub „obiad, śniadanie + podwieczorek” ( ob+śn+pd)  lub „śniadanie + podwieczorek” (śn+pd)

 

-  miesiąc, za który opłacamy posiłki lub konkretne dni np. 1, 10, 15, 22. 10, jeżeli posiłki nie będą spożywane codziennie

 

Opłata za miesiąc październik ( !!!! w zależności od tego, czy dziecko będzie jadło posiłki w dniach 14  i 31 .10 –są to dni wolne od nauki, jednak istnieje możliwość pzebywania dziecka w świetlicy oraz wykupienia posiłków na te dni) Dzieci klas „0” mają regularne zajęcia w dniach 14 i 31.10

 

obiad (bez 14 i 31.10) - 19 dni x 4 zł = 76 zł

 

śniadanie z podwieczorkiem (bez 14 i 31.10) – 19 dni x 3 zł = 57 zł

 

pełen pakiet 19 dni x 7zł = 133 zł

 

Za dni 14 i 31.10 należy dodatkowo zapłacić odpowiednią wielokrotność kwot 3zł, 4zł lub 7 zł.

 

Karnety wydawane są po wpływie pieniędzy na konto. Informację na ten temat szkoła posiada ( w zależności od godziny przelewu i banku) najczęściej do 2 dni po dokonanej operacji.

 

Wydrukowane przez Państwa potwierdzenie z konta nie są 100% dowodem wpływu środków na konto szkoły i nie stanowi podstaw do wydania karnetu, nie oznacza jednak, że dziecku posiłek nie zostanie wydany.

 

 

 

Codziennie w godzinach  7:30 - 10:00 można wykupywać  posiłki jednodniowe.



 

 

 

Nr rachunku bankowego: 15 1030 1508 0000 0005 5075 6099

 

 

 

Stawki żywieniowe:

 

- obiad (zupa, 2-gie danie, napój) - 4,- zł

 

- śniadanie z podwieczorkiem  -  3,- zł

 

- pełen pakiet (obiad, śniadanie, podwieczorek)  7,- zł

 

 

 

TYLKO  w przypadku dzieci  sześcioletnich (0a, Ob, 1a, 1b, 1c) istnieje możliwość zakupu śniadań i podwieczorków.

 

Dzieci starsze mogą spożywać jedynie obiad.

 

 

 

W tytule przelewu proszę zamieścić następujące informacje :

 

 - imię i nazwisko dziecka, klasa

 

- „obiad” (ob)  lub „obiad, śniadanie + podwieczorek” ( ob+śn+pd)  lub „śniadanie + podwieczorek” (śn+pd)

 

-  miesiąc, za który opłacamy posiłki lub konkretne dni np. 1, 10, 15, 22. 09, jeżeli posiłki nie będą spożywane codziennie


 

Odwołania posiłków zgłaszamy w dniu wydawania posiłku lub w dniach poprzedzających

Podając : nazwisko , imię, klasę


(Do szkoły uczęszczają dzieci o tym samym nazwisku i imieniu)

 

 

 

ODWOŁANIE POSIŁKÓW MOŻNA ZGŁASZAĆ

 NASTĘPUJĄCYM OSOBOM:

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 114), mail obiadysp143@wp.pl

 

W razie nieobecności referenta lub z chwilą gdy linia jest zajęta centrala przekierowuje rozmowę na stołówkę.

Z chwilą gdyby II- ga linia linia była też zajęta centrala przekierowuje rozmowe do sekretariatu.

Prosimy o nie rozłączanie się i zgłoszenie nieobecności intendentce. Nie zgłoszona informacja o nieobecności skutkować będzie brakiem podstaw do zwrotu kosztów posiłku.

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 103),

 

PROSZĘ CZEKAĆ DŁUŻEJ NA PODJĘCIE ROZMOWY

 


 PRZEZ MAIL

 

W tytule maila proszę zawrzeć następujące informacje : nazwisko imię dziecka, klasa, dzień lub dni, w których dziecko nie będzie korzystało z posiłków, np.:

 

     Powyższe informacje proszę zawrzeć tylko i wyłącznie w tytule maila.

 

Jedyną podstawą zwrotu kosztów za niewykorzystane posiłki są zgłoszenia dokonywane w powyżej opisany sposób.

 

 

Zgodnie z Zarządzeniem nr 2048/2008 Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 11 września 2008 r. w sprawie zaakceptowania warunków korzystania ze stołówek zorganizowanych w przedszkolach i szkołach m.st. Warszawy oraz upoważnienia dyrektorów szkół i przedszkoli do zwalniania z opłat za posiłki - brak opłat w wyznaczonych terminach oznacza rezygnację z posiłków. Wpłaty po terminie nie będą przyjmowane.


 Opłaty za posiłki są zbierane tylko w czasie wyznaczonych wcześniej dni oraz o ustalonych godzinach w miesiącu poprzedzającym ich spożycie.  Jedyną możliwością  korzystania z posiłków nieopłaconych w w/w terminach będą codzienne, pojedyncze opłaty uiszczane w godz 7:30 – 8:30.



 

Informacje dla rodziców dokonujących płatności przelewem.


Niezbędne informacje , jakie należy zawrzeć w tytule operacji to:

Imię i nazwisko dziecka, klasa , miesiąc za który jest opłacane

np. Jan Kowalski; kl.0a; marzec; (bez 15, 22, 29 marca)

Informacje na temat terminów oraz godzin przyjmowania opłat udostępnione są zawsze na stronie internetowej szkoły.

 W  przypadku odwołań posiłków z ubiegłego miesiąca, warunkiem koniecznym dokonania wpłaty jest wcześniejszy kontakt telefoniczny (22 617-72-32 wew.114)  lub mailowy (obiadysp143@wp.pl) w celu ustalenia kwoty przelewu.

 

 


 

Wpłaty po terminie będą przyjmowane tylko na pojedyncze posiłki, w dniu wydania posiłku

  Pojedyncze posiłki  na dany dzień kupować można w godzinach 7:30 – 8:30



 

Bardzo prosimy o przygotowanie w miarę możliwości odliczonej kwoty


 

Dziękuję

Referent Piotr Jakubowski

 

 

 

 

 

 

Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk

o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki

na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności

i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców,

którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości.

W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

 

Intendent Edyta Nowak

 

 

Jadłospis może ulec niewielkim zmianom. Zmiany te, będą uwzględniane na stronie internetowej od razu po decyzji o modyfikacjach. Może to czasem nastąpić w dniu serwowania posiłku, którego zmieniony jadłospis dotyczy

 

Jadłospis oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, wanilia.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój

i deser

Podwieczorek

Pn.

29.08.16

 

 

 

 

 

Wt.

30.08.16

 

 

 

 

 

 

 

Śr.

31.08.16

 

 

 

 

 

 

Czw.

01.09.16

 

 

 

 

 

 

Pt. 02.09.16

 

Alergeny

Ś-1,3,4,7,10,

Z-3,7,9

2d-7,12

P-1,3,7

- Bułka kłosik (45g) z pastą z tuńczyka, warzyw, jajka, jogurtu i majonezu (40g)

- Kawa inka (0,2l)

- Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (90g) z jabłkiem, słonecznikiem i żurawiną (100g) i polewą jogurtowo-śmietanową (70g)

- Kompot wiśniowy (0,2l)

- Chałka (35g) z masłem (5g)

- Pomarańcz (100g)

- Mleko (0,18l)

 

 

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój

i deser

Podwieczorek

Pn. 05.09.16

Alergeny

Ś-1,7,12

Z-7,9

2d-1,3

P-7

- Płatki orkiszowe na mleku z suszoną żurawiną (0,18l)

- Grahamka (35g) z masłem (5g), twarogiem z rzodkiewką, szczypiorkiem (32g), pomidor (20g)

- Herbatka miętowa z cukrem (0,2l)

- Barszcz czerwony z ziemniakami (0,25l)

 

- Pierogi z mięsem (210g), cebulką duszoną na oleju (20g)

- Surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli (110g)

- Herbata owocowa z cukrem (0,2l)

- Śliwka – 1szt

- Budyń kokosowy (135g)

- Chrupki kukurydziane (50g)

- Woda z cytryną (0,2l)

 

Wt. 06.09.16

Alergeny

Ś-1,6,7,12

Z-1,9

2d-1,3,7,10

P-

- Kasza manna na mleku z posypką z czekolady gorzkiej (110g)

- Bułka wrocławska (35g), z pastą z kurczaka (40g), papryka czerwona (17g)

- Herbatka z rumianku z cukrem (0,2l)

- Rosół drobiowo-wołowy z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet schabowy w panierce z bułki tartej smażony (80g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i kukurydzy z dresingiem z jogurtu, majonezu i miodu (100g)

- Soczek owocowy (0,2l)

 

- Gruszka (150g)

- Wafle ryżowe – 1szt

- Serek homogenizowany – 1szt (140g)

- Woda ze świeżą miętą (0,2l)

Śr. 07.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-1,9

2d-

P-1,7

- Płatki muesli z maślanką (150g)

- Chleb razowy z dynią (30g) z masłem (5g), kiełbasą podsuszaną (15g), wiórkami sera żółtego (8g), roszponką, ogórkiem małosolnym (12g)

- Herbata zielona z cytryną (0,2l)

- Krupnik z ziemniakami (0,25l)

 

- Pałka z kurczaka pieczona – 1szt

- Kasza gryczana (95g)

- Bukiet warzyw gotowanych (brokuł, marchew, kalafior) (100g)

- Kompot z czarnej porzeczki (0,2l)

- Koktajl bananowo-truskawkowy na mleku (140g)

- Kajzerka z masłem (30g)

Czw.08.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-9

2d-1,3,7,8

P-1,5

- Pieczywo pełnoziarniste (35g) z masłem (5g), polędwicą sopocką (15g), ogórkiem (10g)

- Kakao (0,2l)

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Naleśniki z serem (210g)

- Sałatka z owoców świeżych (banan, pomarańcz, kiwi, gruszka, winogrono) z płatkami migdałów (100g)

- Woda mineralna  (0,5l)

 

- Chleb grahamowy (25g) z masłem z fistaszków ziemnych (20g)

Jabłko – 1szt

- Woda z cytryną i miodem (0,2l)

 

Pt. 09.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

P-1,3,7

- Bułka kłosik (30g)z pastą z cieciorki i pomidorów susz.(20g)

- Jogurt naturalny (120/150g)

- Herbata czarna (0,2l)

- Zupa wielowarzywna z ziemniakami (0,25l)

 

- Mintaj z panierce pieczony (100g)

- Kasza pęczak (95g)

- Surówka z buraków gotowanych, papryki konserwowej i cebuli z pestkami słonecznika (110g)

- Herbata zielona z pokrzywą (0,2l)

 

 

 

- Kisiel pitny z wiśniami (0,2l)

- Chleb gryczany (25g) z masłem, pastą z twarogu, jogurtu i miodu (40g)

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój

i deser

Podwieczorek

Pn. 12.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,7

P-1,7

 

- Kiełbasa na ciepło (70g) z ketchupem (10g)

- Bułka z ziarnami (30g), masło(5g) ogórek (5g), rzodkiewka (3g)

- Herbatka owocowa (0,2l)

- Zupa gulaszowa z udźca wołowego (0,25l)

 

- Makaron (115g) z twarogiem (60g), sosem jogurtowo-maślankowym (30g), owocami (maliny, truskawki, jagody) (100g)

- Woda mineralna (0,5l)

- Twarożek ziarnisty (100g) z  płatkami kukurydzianymi (12g)

- Nektarynka -1szt (0,2kg)

- Herbatka z dzikiej róży z cukrem (0,2l)

Wt. 13.09.16

Alergeny

Ś-1,4,7

Z-1,7,9

2d-1,3,7,9,10

P-1,7

 

 

- Budyń czekoladowy (130g)

- Grahamka (35g) z pastą ze szprota w pomidorach, sera żółtego,  rzodkiewki i szczypiorku (40g), ogórek konserwowy (10g)

- Herbatka czarna z cytryną i miodem (0,2l)

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gulasz wieprzowy z łopatki (130g)

- Kluski śląskie (150g)

- Surówka z selera, marchwi, jabłka, koperku z sosem jogurtowo- majonezowym (110g)

- Soczek owocowy (0,2l)

- Jogurt typu greckiego z truskawkami (150g)

- Brzoskwinia - 1szt (150g)

- Bułka wrocławska (20g) z masłem (5g)

- Woda z miodem (0,2l)

Śr. 14.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-7,9

2d-1,7

P-7

 

- Chleb pszenny (25g) z masłem (5g), szynką drobiową (15g), rucolą, kalarepką (10g)

- Kawa inka (0,2l)

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Pieczone plastry szynki wp (85g) w sosie (30g)

- Kasza pęczak (95g)

- Surówka z białej rzepy, marchewki i jabłka ze śmietaną (110g)

- Kompot śliwkowy (0,2l)

- Gruszka 1szt (ok. 150g)

- Kisiel z soku jabłkowego z cząstkami owoców (0,2l)

- Serek homogenizowany (140g)

- Herbatka owocowa (0,2l)

 

Czw.15.09.16

Alergeny

Ś-1,3,7

Z-1,7,9

2d-1,3

P-1,3,7,10

 

- Płatki żytnie na mleku (170g)

- Drożdżówka z makiem (60g)

- Ananas (60g)

- Herbatka zielona (0,2l)

 

- Zupa pieczarkowa z makaronem (0,25l)

 

- Gołąbki mięsno-ryżowe (130g) w sosie pomidorowym (50g)

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek konserwowy (60g)

- Kompot wiśniowy (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g) z pastą jajeczną z majonezem, natką pietruszki (35g), pomidor (15g)

- Kakao (0,2l)

Pt. 16.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-7,9

2d-1,2,3,4,6,7,9,10

P-7

 

- Chleb mieszany z masłem (35g), ser żółty (15g), pomidor (15g), koperek

- Kawa inka z mlekiem (0,2l)

- Zupa kalafiorowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta rybnego (90g)

- Kasza kus kus (95g)

- Surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, groszku i papryki z sosem winegret (100g)

- Herbata owocowa (0,2l)

 

- Pomarańcz (90g)

- Kefir z malinami i truskawkami (160g) z ryżem brązowym (15g)

 

 

  

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój

i deser

Podwieczorek

Pn.19.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,7,10

P-1,3,7

- Płatki ryżowe z bananem na mleku (160g)

- Grahamka (35g) z masłem (5g), szynka parzona (20g), sałatą i pomidorem (15g)

- Herbata owocowa (0,2l)

- Krupnik z pęczaku z ziemniakami (0,25l)

 

- Pyzy z mięsem (0,21kg), cebulką duszoną w oleju (20g)

- Surówka krymska (kapusta świeża, pekińska, por, groszek, kukurydza, ogórek konserwowy, kiszony,  fasolka czerwona, ser biały, majonez) (100g)

- Kompot owocowy (0,2l)

- Chleb żytni (30g) ze słonecznikiem, pastą jajeczno-łososiową ze szczypiorkiem (30g), papryka św (10g)

- Kakao (0,2l)

Wt. 20.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,7,10

P-1,3,7

 

 

- Płatki owsiane na mleku (0,19l)

- Chleb swojski (30g) z masłem (5g), roladą ustrzycką (20g), ogórek świeży (15g), biała rzepa (12g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Rosół drobiowo-wołowy z makaronem (0,25l)

 

- Klopsiki drobiowo-wp-wołowe (90g) w sosie pomidorowym z bazylią (50g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka colesław (100g)

 

-  Soczek owocowy (0,2l)

- Racuchy z jabłkami (150g)

- Winogrona (80g)

- Mleko (0,2l)

Śr.21.09.16

Alergeny

Ś-1,6,7

Z-9

2d-1,3,7

P-1,7

 

- Parówka na ciepło (60g) z wody z sosem pomidorowym (10g)

- Bułka kłosik (30g)  z masłem (5g), ogórek konserwowy (10g)

- Kawa inka (0,2l)

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Pierogi z jagodami (210g) i sosem waniliowym (na bazie jogurtu naturalnego z miodem) (60g)

- Surówka z jabłka i marchewki i śmietany(100g)

-  Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Twarożek ziarnisty (200g)

- Kajzerka (30g) z masłem (5g), białą rzepą (12g), szczypiorek

- Rumianek  (0,2l)

Czw.22.09.16

Alergeny

Ś-1,3,7

Z-1,9

2d-1,7

P-1,7

 

- Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (70g)

- Chleb pszenno-żytni (35g) z masłem (5g), pomidor (20g), rzodkiewka

- Kakao (0,2l)

- Zupa jarzynowa z kaszą bulgur i ziemniakami (0,25l)

 

- Zapiekanka z makaronu, kiełbasy, sera żółtego, pieczarek, cukinii, pomidorów (280g)

-  Kompot owocowy (0,2l)

- Jogurt naturalny (120g) z płatkami kukurydzianymi (12g), miodem, ziarnami słonecznika i dyni

- Mandarynka -1szt

 

Pt.

23.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-1,9

2d-4,7

P-1,7

 

- Płatki jęczmienne na mleku (160g)

- Kajzerka (30g), z masłem (5g) serem typu Capri (20g), papryka (15g), sałata, natka pietruszki

- Lemoniada na ciepło (0,2l)

 

 - Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (0,25l)

 

 

- Łosoś pieczony (80g)

- Ryż na sypko (85g)

- Sałata z sosem śmietanowo-jogurtowym (40g)

-  Woda mineralna (0,5l)

- Brzoskwinia -1szt (ok. 200g)

- Biszkopciki (9g)

- Kakao (0,2l)

 

 

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój

i deser

Podwieczorek

Pn. 26.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-9

2d-1,3,7

P-1,7

- Bułka ziarnista (30g) z pasztetem wp (30g), ogórek kiszony (15g)

- Kawa inka (0,2l)

- Zupa porowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Kluski leniwe z masłem, bułką tartą, cukrem i cynamonem (0,221)

- Sałatka z owoców świeżych (100g)

-  Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Ciasteczka owsiane (24g)

- Gruszka-1szt

- Kefir miodowy (0,18l)

Wt. 27.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-9

2d-1,7

P-7,12

 

 

- Płatki jaglane na mleku (0,19l)

- Chleb pszenno-żytni z masłem (5g), schabem pieczonym (20g), sałatą, pomidorem (20g), koperkiem

- Herbatka z pokrzywy (0,2l)

- Zupa cebulowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Filet z kurczaka smażony saute z przyprawami (75g)

- Kasza kus-kus (85g)

- Sos tzatziki (z ogórkiem, rzodkiewka, bazylia) (65g)

 

- Kompot owocowy (0,2l)

- Budyń waniliowy z rodzynkami (140g)

- Kiwi (40g)

- Lemoniada z miodem, cytryną i miętą (0,2l)

Śr. 28.09.16

Alergeny

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1,3

P-1,7

 

 - Grahamka (35g) z twarogiem z jogurtem, z rzodkiewką, szczypiorkiem (30g), ogórek świeży (10g)

- Kakao (0,2l)

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gulasz wołowy (130g)

- Kopytka (150g)

- Surówka z czerwonej kapusty (110g)

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Maca naturalna 1szt

- Koktajl malinowo-jabłkowy na maślance z miodem (160g)

Czw.29.09.16

Alergeny

Ś-1,4,7

Z-1,7,9

2d-1,3,7

P-1,7

 

- Pieczywo pszenno-żytnie (35g) z masłem (5g), pastą ze szprota i sera żółtego (35g), ogórek konserwowy (10g)

- Kawa inka (0,2l)

- Zalewajka z ziemniakami (0,25l)

 

- Pierogi z mięsem (210g) i cebulką duszona w oleju (20g)

- Surówka z kapusty pekińskiej z kalarepką, ananasem i sosem jogurtowo-chrzanowym (90g)

 

- Herbata miętowa (0,2l)

- Gruszka

- Wafel kajmakowy z serkiem homogenizowanym (37g)

- Banan 1szt (ok170g)

- Herbatka owocowa (0,2l)

Pt. 30.09.16

Alergeny

Ś-1,3,7

Z-1,3,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

P-1,7

 

- Amarantus ekspandowany na mleku (150g)

- Kajzerka (30g) z masłem (5g), jajkiem (20g) i papryką konserwową (10g)

- Herbata czarna z miodem (0,2l)

- Zupa wielowarzywna z groszkiem ptysiowym (0,25l)

 

-  Mintaj z panierce pieczony (100g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki (100g)

 

- Kompot owocowy (0,2l)

- Jogurt grecki owocowy (130/150g)

- Grahamka (35g) z masłem (5g)

- Herbata zielona z opuncją figową (0,2l)

 

 

  

 
     
     
     
     
     


Wyniki ankiety dotyczącej stołówki

W marcu 2016 r przeprowadzono ankietę dotyczącą dań serwowanych w stołówce szkolnej. Uczniowie mieli za zadanie poddać ocenie 37 drugich dań oraz 31 zup serwowanych w szkole. Najniższą oceną było "1", najlepszy wynik to "6".

Oprócz oceny liczbowej uczniowie mogli

- zasugerować pewne zmiany, które usprawniłyby pracę stołówki

- wymienić dania, jakie chętnie dołączyliby do jadłospisu w szkole, lub, które chcieliby konsumować częściej.

Spośród zup uczniowie (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

barszcz biały z jajkiem

Spośród drugich dań uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

dania ze szpinakiem (naleśniki, pierogi, makaron)

lasagne

naleśniki z białym serem

nugetsy z kurczaka

pesto z makaronem

racuchy z jabłkami

tortilla/ wrapy z kurczakiem i wrzywami

zapiekanki różnego rodzaju z ziemniakami, ryżem, makaronem

Spośród surówek, warzyw i jarzyn gotowanych uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

brokuły

buraczki

fasolka szparagowa

kalafior

kukurydza

marchewka

marchewka tarta a jabłkiem – najczęstsza propozycja

marchewka gotowana bez groszku

marchewka z groszkiem

mizeria

ogórki kiszone

pomidory

rzodkiewka

sałata ze śmietaną

sałatka owocowa

surowy ogórek

surówka z białej kapusty

surówka colesław

szpinak

kalarepa

surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kiszonej kapusty

 

Wiele z komentarzy, propozycji zawierało zupełnie skrajne informacje.

Przy 430 żywionych małych, często bardzo krytycznych konsumentach takie wyniki nie powinny dziwić. Kuchnia nie ma możliwości oraz nie istnieje racjonalny sposób na przyrządzenie codziennie ulubionego dla każdego ucznia dania.

Ankieta jednak stanowi dla nas sporą podpowiedź i wskazówkę do dalszego działania. Za wszystkie wypełnione formularze serdecznie dziękujemy J

Obiecujemy , że zasugerowane (racjonalne oraz zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015r) pomysły będziemy systematycznie wprowadzać, sprawdzając ich trafność oraz badając zadowolenie uczniów.

 

Spośród 320 ankiet rozdanych dzieciom lub ich rodzicom (w przypadku klas 1-3), oddano 69 wypełnionych formularzy.

Poniżej wydrukowano oceny, będące średnią arytmetyczną wszystkich wyników jakie wystawili uczniowie.

Im wyższa ocena, tym danie bardziej lubiane.                                                             Uczniowie stawiali oceny od "1" do "6"

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 dania

 

 

zupy

 

 

1,8

forszmak

 

2,0

solferino

 

 

2,6

befsztyk

 

2,2

pejzanka

 

 

2,7

gulasz z cieciorki

 

2,2

czosnkowa

 

 

2,8

chilli con carne

 

2,4

cebulowa

 

 

3,1

ryba w cieście

 

2,5

jarzynowa z cieciorką

 

3,3

kurczak w tzatziki

 

2,6

minestrone

 

 

3,3

leczo

 

2,6

jarzynowa z jarmużem

 

3,4

fasolka po bretońsku

2,7

neapolitańska

 

 

3,4

ryba pieczona

 

2,8

gulaszowa

 

 

3,4

pieczeń rzymska

 

2,8

krem z białych warzyw

 

3,4

łazanki z kapustą kiszoną i warzywami

3,1

ryżanka

 

 

3,5

pierogi z kapustą i pieczarkami

3,3

koperkowa

 

 

3,6

kartacze z mięsem

 

3,4

szczawiowa

 

 

3,6

indyk w sosie z dodatkiem żurawiny

3,4

grochowa

 

 

3,6

zapiekanka gyros

 

3,4

krem z dyni

 

 

3,7

łosoś

 

3,5

owocowa

 

 

3,8

kurczak z warzywami po chińsku

3,5

fasolowa

 

 

3,8

szynka w sosie

 

3,6

brokułowa

 

 

3,8

ryż z jabłkiem i jogurtem

3,7

jarzynowa

 

 

3,9

pierogi ruskie

 

3,7

zacierkowa

 

 

3,9

naleśniki z mięsem

 

3,7

kapuśniak

 

 

4,0

pyzy z mięsem

 

3,7

pieczarkowa

 

 

4,0

ryba w panierce

 

3,9

kalafiorowa

 

 

4,1

gulasz wp.

 

4,2

barszcz ukraiński

 

4,3

pierogi z jagodami

 

4,2

porowa

 

 

4,3

makaron z serem i owocami

4,6

krupnik

 

 

4,5

pierogi z mięsem

 

4,7

żur

 

 

4,5

gołąbki z mięsem i ryżem

4,8

barszcz czerwony

 

4,5

gulasz wołowy

 

5,2

ogórkowa

 

 

4,7

schab  w sosie

 

5,5

rosół

 

 

4,7

pulpety w sosach

 

5,6

pomidorowa

 

 

5,0

kotlet mielony

 

 

 

 

 

5,0

kluski leniwe

 

 

 

 

 

5,1

udko pieczone

 

 

 

 

 

5,3

pierogi z serem

 

 

 

 

 

5,5

spaghetti

 

 

 

 

 

5,6

kotlet schabowy

 

 

 

 

 

 

Fundacja Stefanka Menu na dziś przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny