Codziennie w godzinach  7:30 - 10:00 można wykupywać  posiłki jednodniowe.


 

 

Odwołania posiłków zgłaszamy w dniu wydawania posiłku lub w dniach poprzedzających

Podając : nazwisko , imię, klasę


(Do szkoły uczęszczają dzieci o tym samym nazwisku i imieniu)

 

 

 

ODWOŁANIE POSIŁKÓW MOŻNA ZGŁASZAĆ

 NASTĘPUJĄCYM OSOBOM:

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 114), mail obiadysp143@wp.pl

 

W razie nieobecności referenta lub z chwilą gdy linia jest zajęta centrala przekierowuje rozmowę na stołówkę.

Z chwilą gdyby II- ga linia linia była też zajęta centrala przekierowuje rozmowe do sekretariatu.

Prosimy o nie rozłączanie się i zgłoszenie nieobecności intendentce. Nie zgłoszona informacja o nieobecności skutkować będzie brakiem podstaw do zwrotu kosztów posiłku.

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 103),

 

PROSZĘ CZEKAĆ DŁUŻEJ NA PODJĘCIE ROZMOWY

 


 PRZEZ MAIL

 

W tytule maila proszę zawrzeć następujące informacje : nazwisko imię dziecka, klasa, dzień lub dni, w których dziecko nie będzie korzystało z posiłków, np.:

 

     Powyższe informacje proszę zawrzeć tylko i wyłącznie w tytule maila.

 

Jedyną podstawą zwrotu kosztów za niewykorzystane posiłki są zgłoszenia dokonywane w powyżej opisany sposób.

 

 

Zgodnie z Zarządzeniem nr 2048/2008 Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 11 września 2008 r. w sprawie zaakceptowania warunków korzystania ze stołówek zorganizowanych w przedszkolach i szkołach m.st. Warszawy oraz upoważnienia dyrektorów szkół i przedszkoli do zwalniania z opłat za posiłki - brak opłat w wyznaczonych terminach oznacza rezygnację z posiłków. Wpłaty po terminie nie będą przyjmowane.


 Opłaty za posiłki są zbierane tylko w czasie wyznaczonych wcześniej dni oraz o ustalonych godzinach w miesiącu poprzedzającym ich spożycie.  Jedyną możliwością  korzystania z posiłków nieopłaconych w w/w terminach będą codzienne, pojedyncze opłaty uiszczane w godz 7:30 – 8:30.



 

Informacje dla rodziców dokonujących płatności przelewem.


Niezbędne informacje , jakie należy zawrzeć w tytule operacji to:

Imię i nazwisko dziecka, klasa , miesiąc za który jest opłacane

np. Jan Kowalski; kl.0a; marzec; (bez 15, 22, 29 marca)

Informacje na temat terminów oraz godzin przyjmowania opłat udostępnione są zawsze na stronie internetowej szkoły.

 W  przypadku odwołań posiłków z ubiegłego miesiąca, warunkiem koniecznym dokonania wpłaty jest wcześniejszy kontakt telefoniczny (22 617-72-32 wew.114)  lub mailowy (obiadysp143@wp.pl) w celu ustalenia kwoty przelewu.

 

 


 

Wpłaty po terminie będą przyjmowane tylko na pojedyncze posiłki, w dniu wydania posiłku

  Pojedyncze posiłki  na dany dzień kupować można w godzinach 7:30 – 8:30



 

Bardzo prosimy o przygotowanie w miarę możliwości odliczonej kwoty


 

Dziękuję

Referent Piotr Jakubowski

 

 

 

 

 

 

Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk

o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki

na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności

i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców,

którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości.

W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śr.01.02.2017

Ś-1,7

Z-1,9

d-

p-7

- Płatki muesli na mleku (0,2l)

- Chleb mieszany (30g) z masłem (5g), kiełbasą podsuszaną (15g), roszponką, ogórkiem kiszonym (12g)

- Herbata zielona z cytryną (0,2l)

- Krupnik z ziemniakami (0,25l)

 

- Pałka z kurczaka pieczona – 1szt

- Ziemniaki (150g)

- Bukiet warzyw gotowanych (brokuł, marchew, kalafior) (100g)

- Kompot z czarnej porzeczki (0,2l)

- Ryż preparowany – 50g

- Mandarynka—1szt

- Mleko-0,32l

Czw.02.02.17

Ś-1,7

Z-7,9

d-1,3,7

p-1,7

- Zapiekanka z pieczywa mieszanego (35g) z filetem z indyka (15g), serem żółtym (10g) i ketchupem

- rzodkiewka (15g)

- Kakao (0,2l)

- Zupa pomidorowa z ryżem (0,25l)

 

- Klopsiki wp.-drobiowe (90g) w sosie śmietanowym (50g)

- Makaron świderki (115g)

- Surówka z jabłka i marchewki (100g)

 

- Rumianek (0,2l)

- Ananas (100g)

- Biszkopciki (3szt)

- Mleko (0,2l)

 

Pt.03.02.17

 

Ś-1,7

Z-3,7,9

d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

 

 

- Płatki jęczmienne na mleku (0,2l)

 - Pieczywo mieszane (35g) z serem topionym (15g), papryką (15g) i kiełkami warzyw

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta rybnego (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki z sosem winegret (100g)

- Herbata owocowa (0,2l)

 

 

- Chałka (35g) z masłem (5g)

- Kiwi – 1szt

- Mleko (0,2l)

 

 

 

 

 

Pn.06.02.17

Ś-1,7

Z-1,9

d-1,7

p-1,3,10

- Płatki owsiane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane z pasztetem wp (30g) , rucola, ogórek kiszony (15g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa gulaszowa z ziemniakami na udźcu wołowym (0,25l)

- Naleśniki z serem (210g)

- Melon (90g)

- Herbata z cukrem (0,2l)

- Chleb żytni (30g) ze słonecznikiem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem (40g), papryka św (15g)

- Kakao (0,2l)

Wt 07.02.17

Ś-1,3,4,10

Z-1,9

2d-1,7

p-1,7

- Pieczywo mieszane (35g) z pastą z tuńczyka, warzyw, jajka, majonezu (40g)

- Herbata rumiankowa (0,2l)

 - Żurek z ziemniakami z białą kiełbasą (0,25l)

 

- Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)-

- Fasolka szparagowa zielona i żółta (100g)

 

- Kompot wiśniowy (0,2l)

 

 

- Szarlotka własnego wypieku (100g)

- Kawa inka (0,2l)

Śr. 08.02.17

Ś-1,6

Z-1,9

2d- 1,3

p-1,7

- Hot dog z parówką z szynki na ciepło – 1szt z ketchupom (10g)

- ogórek świeży (20g)

- Rumianek (0,2l)

- Krupnik z pęczaku z ziemniakami (0,25l)

 

- Kotlet mielony wp. pieczony(90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z buraczków z papryką i cebulką (100g)

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Jogurt 125g

 

 

 

- Naleśnik z czekoladowym serem (0,15kg)

- Gruszka-1szt

- Herbata miętowa (0,2l)

Czw.09.02.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1

p-1,3,7

- Budyń czekoladowy na mleku (0,15l)

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem, sałatą, szynką swojską (15g), pomidorem (20g) i szczypiorkiem.

- Herbata miętowa (0,2l)

- Zupa pieczarkowa z zacierkami (0,25l)

 

 

- Leczo (100g) z mięsem drobiowym (50g) i kiełbaską kruchą (30g)

- Ryż (85g)

- Kompot z czarnej porzeczki (0,2l)

- Ciasto francuskie zapiekane z jabłkiem i powidłami śliwkowymi (130g)

- Mleko (0,2l)

 

Pt.  10.02.17

Ś-1,7

Z-9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem, serek ziarnisty (100g), pomidor (20g), koperek

 

- Herbata z cytryną (0,2l)

- Zupa z cieciorki z ziemniakami (0,25l)

 

- Mintaj w panierce pieczony (100g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z kapusty kiszonej (100g)

- Woda ze świeżą miętą i cytryną (0,2l)

- Sałatka owocowa (130g)

- Podpłomyk (2szt)

- Mleko (0,2l)

Pn.13.02.17

Ś-1,6,7

Z-1,9

2d-1,3,10

p-1,7

- Płatki kukurydziane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g)  z pasztecikiem drobiowym (30g), rucolą, ogórkiem świeżym (15g)

- Herbatka ziołowa (0,2l)

 

 

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Pieczeń rzymska ( 85) w sosie ( 40g )

- Ziemniaki (150g)

- Surówka żydowska (kapusta biała, jabłko, marchew, por, papryka, majonez)(100g)

 

- Kompot owocowy (0,2l)

 

- Jogurt naturalny z musem truskawkowym (170g)

- Wafle tortowe – 3szt

- Herbata owocowa (0,2l)

 

Wt. 14.02.17

Ś-1,3,7

Z-1,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

- Bułka z ciasta francuskiego z serem, szynką i sosem pomidorowym

- Kalarepka (40g)

- Kakao (0,2l)

- Zupa serowa z makaronem (0,25l)

 

- Paluszki rybne (90g)

- Ziemniaki (150g)

 - Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, białej rzepy, ogórka z sosem winegret (100g)

 

 

Herbata owocowa (0,2l)

- Koktajl bananowo-truskawkowy na mleku (140g)

- Kajzerka z masłem (30g)

 

Śr.15.02.17

Ś-1,7

Z-9

2d -1,7

p-1,3,7,12

- Serek waniliowy (125g)

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), szynka wp (15g), pomidor, szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Filet z indyka (90g) duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym (50g)

- Makaron świderki (140g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- jabłko – 1szt

 

- Babeczka kakaowa własnego wypieku (60g)

- Morele suszone (3szt)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

Czw.16.02.17

Ś-1,4,7

Z-1,7,9

2d-1,7

P1,7

- Płatki ryżowe na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g)  pastą ze szprota w pomidorach, sera żółtego,  rzodkiewki i szczypiorku (40g), ogórek konserwowy (10g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Zupa kalafiorowo-brokułowa  makaronem (0,25l)

 

- Kotlet schabowy (80g)

- Ziemniaki (150g)

- Kapusta kiszona duszona (100g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Herbatniki (50g)

- Mandarynka – 1szt

- Mleko (0,2l)

 

Pt. 17.02.17

Ś-1,3,7

Z-7,9

2d-7

p-1,7,8,11,12

- Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (70g)

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), pomidorem, rzodkiewką

- Kakao (0,2l)

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (95g) z musem z truskawek, moreli i jeżyn (100g)

- Polewa maślankowo-twarogowa (50g)

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Baton zbożowy – 1szt

- Jogurt z owocami – ok 130g

- Herbata z dzikiej róży (0,2l)

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

Pn.20.02.17

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1

p-1,7

- Pieczywo mieszane (30g) z pastą twarogową z rzodkiewką i szczypiorkiem

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Barszcz czerwony z makaronem (0,25l)

 

- Gołąbki z mięsem i ryżem (130g) w sosie pomidorowym (50g)

- Ziemniaki (150g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Koktajl morelowo – miodowy na kefirze(0,15l)

- Grahamka (30g)  z masłem (5g)

Wt. 21.02.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1

p-1,3,7

- Pieczywo mieszane(30g)  z masłem (5g), polędwicą sopocką (15g), pomidorem (15g), koperkiem

- Kakao (0,2l)

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gulasz wp. (130g)

- Kasza jęczmienna (150g)

- Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli) (100g)

- Woda (0,5l)

- Bułka drożdżowa cynamonowa – 50g

- Jabłko – 1szt

- Mleko(0,2l)

Śr. 22.02.17

Ś-1,6

Z-1,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

- „ Kiełbasa ze wsi” 50g na ciepło z ketchupem

- Pieczywo mieszane (30g)  z ogórkiem świeżym (15g), kiełki warzyw mieszane

- Herbata owocowa (0,2l)

 

- Zupa gulaszowa z makaronem (0,25l)

 

- Mintaj w panierce (100g)

- Ziemniaki (150g)

- Warzywa na parze (brokuł, marchewka, fasolka szparagowa) (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Kisiel z truskawkami (0,2l)

- Jogurt owocowy (130g)

- Kajzerka (30g|) z masłem (5g)

Czw.23.02.17

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1,3

p-

- Pieczywo mieszane (30g) z serem żółtym (15g), sałatą, papryką czerwoną (20g)

- Kawa inka (0,2l)

- Żurek z ziemniakami (0,25l)

 

- Pyzy z mięsem (210g) i cebulką

- Surówka z czerwonej kapusty (100g)

Herbata miętowa (0,2l)

- Chrupki kukurydziane – 1op

- Banan – 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Pt. 24.02.17

Ś-1,3,7

Z-1,9

2d-1,3,7

p-1,3,7

Z-5,10,13

2d-1,2,4,5,6,9,10,12,13

p-2,5,13

- Płatki żytnie na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g) z jajkiem na twardo (30g), ogórek kiszony (20g), szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Krupnik z ziemniakami (210g)

 

- Kluski leniwe (210g) z bułką tarta, cynamonem i masłem

- Sałatka owocowa (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Pasztecik z pieczarkami i kapustą kiszoną – 60g

- Herbata miętowa (0,2l)

 

Pn.27.02.2017

S-1,7

Z-9

2d-1

P-7

 

- Płatki orkiszowe na mleku (0,2l)

- Zapiekanka (30g) pieczarkowo – serowe (35g) z ketchupem (10g)

- Papryka pomarańczowa (20g)

- Herbata miętowa (0,2l)

-  Zupa jarzynowa z soczewicą i ziemniakami (0,25l)

 

 

 - Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)-

 

- Rzodkiewka do chrupania – 2szt

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Budyń śmietankowy na mleku z posypką ze słonecznika i wiórków czekolady (0,15l)

- Kiwi- 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Wt.28.02.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,10

p-1,3,6,7

- Komosa ryżowa na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g) z serem typu capri (20g), sałata pomidor (20g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Schab pieczony (80g) w sosie (40g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka rarytasek (kapusty białej, pora, jabłka, marchewki, ananasa i majonezu) (100g)

- Soczek (0,2l)

- Galaretka (100g) z mandarynką (1szt)

- Ciastko owsiane – 2szt

- Mleko (0,2l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         
         
         
         
         
         

 

 

 

 

 Intendent Edyta Nowak

 

 


 

 

Jadłospis może ulec niewielkim zmianom. Zmiany te, będą uwzględniane na stronie internetowej od razu po decyzji o modyfikacjach. Może to czasem nastąpić w dniu serwowania posiłku, którego zmieniony jadłospis dotyczy

 

Jadłospis oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, wanilia.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.


Wyniki ankiety dotyczącej stołówki

W marcu 2016 r przeprowadzono ankietę dotyczącą dań serwowanych w stołówce szkolnej. Uczniowie mieli za zadanie poddać ocenie 37 drugich dań oraz 31 zup serwowanych w szkole. Najniższą oceną było "1", najlepszy wynik to "6".

Oprócz oceny liczbowej uczniowie mogli

- zasugerować pewne zmiany, które usprawniłyby pracę stołówki

- wymienić dania, jakie chętnie dołączyliby do jadłospisu w szkole, lub, które chcieliby konsumować częściej.

Spośród zup uczniowie (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

barszcz biały z jajkiem

Spośród drugich dań uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

dania ze szpinakiem (naleśniki, pierogi, makaron)

lasagne

naleśniki z białym serem

nugetsy z kurczaka

pesto z makaronem

racuchy z jabłkami

tortilla/ wrapy z kurczakiem i wrzywami

zapiekanki różnego rodzaju z ziemniakami, ryżem, makaronem

Spośród surówek, warzyw i jarzyn gotowanych uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

brokuły

buraczki

fasolka szparagowa

kalafior

kukurydza

marchewka

marchewka tarta a jabłkiem – najczęstsza propozycja

marchewka gotowana bez groszku

marchewka z groszkiem

mizeria

ogórki kiszone

pomidory

rzodkiewka

sałata ze śmietaną

sałatka owocowa

surowy ogórek

surówka z białej kapusty

surówka colesław

szpinak

kalarepa

surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kiszonej kapusty

 

Wiele z komentarzy, propozycji zawierało zupełnie skrajne informacje.

Przy 430 żywionych małych, często bardzo krytycznych konsumentach takie wyniki nie powinny dziwić. Kuchnia nie ma możliwości oraz nie istnieje racjonalny sposób na przyrządzenie codziennie ulubionego dla każdego ucznia dania.

Ankieta jednak stanowi dla nas sporą podpowiedź i wskazówkę do dalszego działania. Za wszystkie wypełnione formularze serdecznie dziękujemy J

Obiecujemy , że zasugerowane (racjonalne oraz zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015r) pomysły będziemy systematycznie wprowadzać, sprawdzając ich trafność oraz badając zadowolenie uczniów.

 

Spośród 320 ankiet rozdanych dzieciom lub ich rodzicom (w przypadku klas 1-3), oddano 69 wypełnionych formularzy.

Poniżej wydrukowano oceny, będące średnią arytmetyczną wszystkich wyników jakie wystawili uczniowie.

<td wid

Im wyższa ocena, tym danie bardziej lubiane.                                                             Uczniowie stawiali oceny od "1" do "6"

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 dania

 

 

zupy

 

 

1,8

forszmak

 

2,0

solferino

 

 

2,6

befsztyk

 

2,2

pejzanka

 

 

2,7

gulasz z cieciorki

 

2,2

czosnkowa

 

 

2,8

chilli con carne

 

2,4

cebulowa

 

 

3,1

ryba w cieście

 

2,5

jarzynowa z cieciorką

 

3,3

kurczak w tzatziki

 

2,6

minestrone

 

 

3,3

leczo

 

2,6

jarzynowa z jarmużem

 

3,4

fasolka po bretońsku

2,7

neapolitańska

 

 

3,4

ryba pieczona

 

2,8

gulaszowa

 

 

3,4

pieczeń rzymska

 

2,8

krem z białych warzyw

 

3,4

łazanki z kapustą kiszoną i warzywami

3,1

ryżanka

 

 

3,5

pierogi z kapustą i pieczarkami

3,3

koperkowa

 

 

3,6

kartacze z mięsem

 

3,4

szczawiowa

 

 

3,6

indyk w sosie z dodatkiem żurawiny

3,4

grochowa

 

 

3,6

zapiekanka gyros

 

3,4

krem z dyni

 

 

3,7

łosoś

 

3,5

owocowa

 

 

3,8

kurczak z warzywami po chińsku

3,5

fasolowa

 

 

3,8

szynka w sosie

 

3,6

brokułowa

 

 

3,8

ryż z jabłkiem i jogurtem

3,7

jarzynowa

 

 

3,9

pierogi ruskie

 

3,7

zacierkowa

 

 

3,9

naleśniki z mięsem

 

3,7

kapuśniak

 

 

4,0

pyzy z mięsem

 

3,7

pieczarkowa

 

Fundacja Stefanka Menu na dziś przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny