TERMINY WPŁAT ZA POSIŁEKI

ZA  MIESIĄC CZERWIEC

 

 

Wpłaty gotówkowe 

 

24 – 30  maja - godz. 7:30 - 10:00

24 – 30  maja - godz. 13:30 - 15:20

 

31 maja w godzinach 7:30 - 10:00

 

 Wpłaty na konto 

24 – 31  maja

 

Nr rachunku bankowego: 15 1030 1508 0000 0005 5075 6099

 

W tytule przelewu proszę napisać :


 - imię i nazwisko dziecka, klasa

- "opłata za posiłek”

-  miesiąc

 

17 dni  x 4,-  =  68,-


Stawka żywieniowa za dzień 4,-

 

Kwota nie obejmuje odwołań z miesiąca maja.

Nie uwzględnia też wyjazdów na zielone szkoły.


 

Karnety wydawane są po wpływie pieniędzy na konto.

Wydrukowane potwierdzenie z konta  nie jest 100% dowodem wpływu

na konto szkoły.

 

 



 


Odwołania posiłków zgłaszamy do godziny 8:30 w dniu wydawania posiłki lub w dniach poprzedzających

Podając : nazwisko , imię, klasę


(Do szkoły uczęszczają dzieci o tym samym nazwisku i imieniu)

 

 

 

ODWOŁANIE POSIŁKÓW MOŻNA ZGŁASZAĆ

 NASTĘPUJĄCYM OSOBOM:

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 114), mail obiadysp143@wp.pl

 

W razie nieobecności referenta lub z chwilą gdy linia jest zajęta centrala przekierowuje rozmowę na stołówkę.

Z chwilą gdyby II- ga linia linia była też zajęta centrala przekierowuje rozmowe do sekretariatu.

Prosimy o nie rozłączanie się i zgłoszenie nieobecności intendentce. Nie zgłoszona informacja o nieobecności skutkować będzie brakiem podstaw do zwrotu kosztów posiłku.

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 103),

 

PROSZĘ CZEKAĆ DŁUŻEJ NA PODJĘCIE ROZMOWY

 


 PRZEZ MAIL

 

W tytule maila proszę zawrzeć następujące informacje : nazwisko imię dziecka, klasa, dzień lub dni, w których dziecko nie będzie korzystało z posiłków, np.:

 

     Powyższe informacje proszę zawrzeć tylko i wyłącznie w tytule maila.

 

Jedyną podstawą zwrotu kosztów za niewykorzystane posiłki są zgłoszenia dokonywane w powyżej opisany sposób.

 

 

Zgodnie z Zarządzeniem nr 2048/2008 Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 11 września 2008 r. w sprawie zaakceptowania warunków korzystania ze stołówek zorganizowanych w przedszkolach i szkołach m.st. Warszawy oraz upoważnienia dyrektorów szkół i przedszkoli do zwalniania z opłat za posiłki - brak opłat w wyznaczonych terminach oznacza rezygnację z posiłków. Wpłaty po terminie nie będą przyjmowane.


 Opłaty za posiłki są zbierane tylko w czasie wyznaczonych wcześniej dni oraz o ustalonych godzinach w miesiącu poprzedzającym ich spożycie.  Jedyną możliwością  korzystania z posiłków nieopłaconych w w/w terminach będą codzienne, pojedyncze opłaty uiszczane w godz 7:30 – 8:30.



 

Informacje dla rodziców dokonujących płatności przelewem.


Niezbędne informacje , jakie należy zawrzeć w tytule operacji to:

Imię i nazwisko dziecka, klasa , miesiąc za który jest opłacane

np. Jan Kowalski; kl.0a; marzec; (bez 15, 22, 29 marca)

Informacje na temat terminów oraz godzin przyjmowania opłat udostępnione są zawsze na stronie internetowej szkoły.

 W  przypadku odwołań posiłków z ubiegłego miesiąca, warunkiem koniecznym dokonania wpłaty jest wcześniejszy kontakt telefoniczny (22 617-72-32 wew.114)  lub mailowy (obiadysp143@wp.pl) w celu ustalenia kwoty przelewu.

 

 


 

Wpłaty po terminie będą przyjmowane tylko na pojedyncze posiłki, w dniu wydania posiłku

  Pojedyncze posiłki  na dany dzień kupować można w godzinach 7:30 – 8:30



 

Bardzo prosimy o przygotowanie w miarę możliwości odliczonej kwoty


 

Dziękuję

Referent Piotr Jakubowski

 

 

 

 

 

 

Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk

o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki

na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności

i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców,

którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości.

W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

 

Intendent Edyta Nowak

 

 

Jadłospis może ulec niewielkim zmianom. Zmiany te, będą uwzględniane na stronie internetowej od razu po decyzji o modyfikacjach. Może to czasem nastąpić w dniu serwowania posiłku, którego zmieniony jadłospis dotyczy

 

 

Jadłospis

Poniedziałek

02.05.2016

Dyżur – obiad dla dzieci zdeklarowanych na posiłek w tym dniu

- Zupa jarzynowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryba panierowana (0,1kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Ogórek kwaszony (0,06kg)

 

- Woda mineralna 0,5l

 

- Jabłko-1szt

Wtorek

03.05.2016

 

----------------------------------------------

 

 

 

Środa

04.05.2016

- Zupa gulaszowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Makaron (120g) z serem białym (80g) i owocami (100g)

- Marchewka tarta z jabłkiem i białą rzepą (0,09kg)

 

- Herbata z miodem, cytryną i imbirem (0,2l)

 

 

Czwartek

05.05.2016

- Krupnik z kaszą pęczak i ziemniakami (0,25l)

 

- Placki ziemniaczane (150g) z gulaszem wołowo-warzywnym (130g) (po węgiersku)

- Fasolka szparagowa zielona i żółta (0,1kg)

 

- Rumianek  z owocami (0,2l)

 

- Kiwi-1szt

Piątek

06.05.2016

- Kapuśniak z kwaszonej kapusty (0,25l)

 

- Łosoś pieczony (0,08kg)

- Kasza kus-kus (0,095kg)

- Surówka z sałaty lodowej z warzywami (0,08kg)

 

- Soczek (0,2l)

 

                                                                                                                                                                     

 

Jadłospis

Poniedziałek

09.05.2016

 

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Spaghetti (0,115kg) bologneese z mięsem (0,15kg) oraz serem żółtym (10g)

- Surówka krymska ( kapusta biała, pekińska, por, sos tatarski) (100g)

- Napar ziołowo – owocowy (200ml)

 

- Gruszka – 1szt

Wtorek

10.05.2016

- Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Ryż (0,085kg) z filetem kurczaka (0,075kg) i warzywami na sposób chiński (0,11kg)

- Soczek owocowy (200ml)

 

Środa

11.05.2016

 

5,4

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet schabowy (0,08kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Mizeria (0,085kg)

- Napar ze świeżej mięty z cytryna i miodem (200ml)

 

- Banan-1szt

 

 

Czwartek

12.05.2016

- Barszcz ukraiński z ziemniakami (0,25l)

 

- Pierogi z truskawkami (0,21kg), twarożkiem z jogurtem (0,03kg)

- Marchewka z jabłkiem tarta (0,1kg)

- Herbata rumiankowa z owocami (200ml)

 

 

Piątek

13.05.2016

 

8,4

- Zupa chłopska (z kapustą włoską i fasolką szparagową) (0,25l)

 

- Ryba w ciasto-panierce pieczona (0,1kg)

- Kasza orkiszowa gruba na sypko (0,1kg)

- Surówka colesław (0,1kg)

 

- Woda mineralna (500ml)

 

- Cząstka ananasa (80g)

 

 

Jadłospis

Poniedziałek

16.05.2016

- Zupa jarzynowa z soczewicą i ziemniakami (0,25l)

 

- Naleśniki z serem (0,21kg) i jogurtem (0,03kg)

- Sałatka z owoców świeżych (0,1kg)

- Woda mineralna 0,5l

 

 

Wtorek

17.05.2016

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet mielony wp-wołowy z pieca 0,085kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Buraczki na ciepło (0,1kg)

- Herbata wieloowocowa (200ml)

 

- Pomarańcz -100g

 

Środa

18.05.2016

- Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, cukinią, pomidorami i żółtym serem (0,25kg)

- Ogórek kwaszony (0,06kg)

- Herbata zielona (200g)

 

- Banan -1szt

Czwartek

19.05.2016

 

12,4

- Zupa koperkowa z makaronem (0,25l)

 

- Fasolka po bretońsku z mięsem drobiowym i kiełbasą (0,22kg)

- Marchew do chrupania (0,05kg)

- Grahamka – 1szt (0,035kg)

- Napar z mięty z owocami (200ml)

 

- Winogrona (70g)

Piątek

20.05.2016

- Zupa pieczarkowa z kaszą owsianą (0,25l)

 

- Ryba panierowana (0,1kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Surówka z kapusty pekińskiej (0,09kg)

- Soczek (200ml)

 

 

  

 

Jadłospis

Poniedziałek

23.05.2016

- Zupa brokułowo-kalafiorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gołąbki z mięsem i ryżem (0,13kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebulki (0,1kg)

- Herbatka owocowa (200ml)

 

- Gruszka-1szt

Wtorek

24.05.2016

 

- Zupa minestrone z ziemniakami (0,25l)

 

- Pierogi ruskie (0,21kg)

- Surówka wielowarzywna (sałata lodowa, rucola, pomidor, groszek, rzodkiewka, ogórek konserwowy) (0,1kg)

 

Woda z miętą św, cytryną i miodem (200ml)

 

- Mandarynka -1szt

Środa

25.05.2016

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet z szynki pieczony w glazurze miodowo-musztardowej (0,08kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Marchewka z groszkiem i kukurydzą (0,1kg)

- Soczek (200ml)

 

Czwartek

26.05.2016

Boże Ciało

 

Piątek

27.05.2016

Dyżur – obiad dla dzieci zdeklarowanych na posiłek w tym dniu

- Zupa neapolitańska (serowa) z makaronem (0,25l)

 

- Ryba panierowana (0,1kg)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki (0,1kg)

- Herbata z miodem, miętą, imbirem i cytryną (200ml)

 

- Jabłko-1szt

 

 

 

 

Jadłospis

Poniedziałek

30.05.2016

- Zalewajka z ziemniakami (0,25l)

 

- Gulasz wp.(0,13kg)

- Kopytka  (0,15kg)

- Surówka z selerowa z rodzynkami (0,1kg)

- Soczek  (200ml)

Wtorek

31.05.2016

 

16,03

- Zupa fasolowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Cząstki kurczaka pieczone (0,075kg) w sosie jogurtowo ziołowym z ogórkiem) (0,04kg)

- Ryż (85g)

- Pomidor z ogórkiem i z bazylią (0,1kg)

- Herbatka miętowa (200ml)

 

- Jabłko -1szt

Środa

02.06.2016

 

 

 

 

Czwartek

03.06.2016

 

 

 

 

Piątek

05.06.2016

 

 

 

 

 

Wyniki ankiety dotyczącej stołówki

W marcu 2016 r przeprowadzono ankietę dotyczącą dań serwowanych w stołówce szkolnej. Uczniowie mieli za zadanie poddać ocenie 37 drugich dań oraz 31 zup serwowanych w szkole. Najniższą oceną było "1", najlepszy wynik to "6".

Oprócz oceny liczbowej uczniowie mogli

- zasugerować pewne zmiany, które usprawniłyby pracę stołówki

- wymienić dania, jakie chętnie dołączyliby do jadłospisu w szkole, lub, które chcieliby konsumować częściej.

Spośród zup uczniowie (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

barszcz biały z jajkiem

Spośród drugich dań uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

dania ze szpinakiem (naleśniki, pierogi, makaron)

lasagne

naleśniki z białym serem

nugetsy z kurczaka

pesto z makaronem

racuchy z jabłkami

tortilla/ wrapy z kurczakiem i wrzywami

zapiekanki różnego rodzaju z ziemniakami, ryżem, makaronem

Spośród surówek, warzyw i jarzyn gotowanych uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

brokuły

buraczki

fasolka szparagowa

kalafior

kukurydza

marchewka

marchewka tarta a jabłkiem – najczęstsza propozycja

marchewka gotowana bez groszku

marchewka z groszkiem

mizeria

ogórki kiszone

pomidory

rzodkiewka

sałata ze śmietaną

sałatka owocowa

surowy ogórek

surówka z białej kapusty

surówka colesław

szpinak

kalarepa

surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kiszonej kapusty

 

Wiele z komentarzy, propozycji zawierało zupełnie skrajne informacje.

Przy 430 żywionych małych, często bardzo krytycznych konsumentach takie wyniki nie powinny dziwić. Kuchnia nie ma możliwości oraz nie istnieje racjonalny sposób na przyrządzenie codziennie ulubionego dla każdego ucznia dania.

Ankieta jednak stanowi dla nas sporą podpowiedź i wskazówkę do dalszego działania. Za wszystkie wypełnione formularze serdecznie dziękujemy J

Obiecujemy , że zasugerowane (racjonalne oraz zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015r) pomysły będziemy systematycznie wprowadzać, sprawdzając ich trafność oraz badając zadowolenie uczniów.

 

Spośród 320 ankiet rozdanych dzieciom lub ich rodzicom (w przypadku klas 1-3), oddano 69 wypełnionych formularzy.

Poniżej wydrukowano oceny, będące średnią arytmetyczną wszystkich wyników jakie wystawili uczniowie.

Im wyższa ocena, tym danie bardziej lubiane.                                                             Uczniowie stawiali oceny od "1" do "6"

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 dania

 

 

zupy

 

 

1,8

forszmak

 

2,0

solferino

 

 

2,6

befsztyk

 

2,2

pejzanka

 

 

2,7

gulasz z cieciorki

 

2,2

czosnkowa

 

 

2,8

chilli con carne

 

2,4

cebulowa

 

 

3,1

ryba w cieście

 

2,5

jarzynowa z cieciorką

 

3,3

kurczak w tzatziki

 

2,6

minestrone

 

 

3,3

leczo

 

2,6

jarzynowa z jarmużem

 

3,4

fasolka po bretońsku

2,7

neapolitańska

 

 

3,4

ryba pieczona

 

2,8

gulaszowa

 

 

3,4

pieczeń rzymska

 

2,8

krem z białych warzyw

 

3,4

łazanki z kapustą kiszoną i warzywami

3,1

ryżanka

 

 

3,5

pierogi z kapustą i pieczarkami

3,3

koperkowa

 

 

3,6

kartacze z mięsem

 

3,4

szczawiowa

 

 

3,6

indyk w sosie z dodatkiem żurawiny

3,4

grochowa

 

 

3,6

zapiekanka gyros

 

3,4

krem z dyni

 

 

3,7

łosoś

 

3,5

owocowa

 

 

3,8

kurczak z warzywami po chińsku

3,5

fasolowa

 

 

3,8

szynka w sosie

 

3,6

brokułowa

 

 

3,8

ryż z jabłkiem i jogurtem

3,7

jarzynowa

 

 

3,9

pierogi ruskie

 

3,7

zacierkowa

 

 

3,9

naleśniki z mięsem

 

3,7

kapuśniak

 

 

4,0

pyzy z mięsem

 

3,7

pieczarkowa

 

 

4,0

ryba w panierce

 

3,9

kalafiorowa

 

 

4,1

gulasz wp.

 

4,2

barszcz ukraiński

 

4,3

pierogi z jagodami

 

4,2

porowa

 

 

4,3

makaron z serem i owocami

4,6

krupnik

 

 

4,5

pierogi z mięsem

 

4,7

żur

 

 

4,5

gołąbki z mięsem i ryżem

4,8

barszcz czerwony

 

4,5

gulasz wołowy

 

5,2

ogórkowa

 

 

4,7

schab  w sosie

 

5,5

rosół

 

 

4,7

pulpety w sosach

 

5,6

pomidorowa

 

 

5,0

kotlet mielony

 

 

 

 

 

5,0

kluski leniwe

 

 

 

 

 

5,1

udko pieczone

 

 

 

 

 

5,3

pierogi z serem

 

 

 

 

 

5,5

spaghetti

 

 

 

 

 

5,6

kotlet schabowy

 

 

 

 

 

 

Fundacja Stefanka Menu na dziś przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny