TERMINY WPŁAT MINĄŁ



Teraz można opłacać posiłki jednodniowe

 


 

Karnety wydawane są po wpływie pieniędzy na konto.

Wydrukowane potwierdzenie z konta  nie jest 100% dowodem wpływu

na konto szkoły.

 

 



 


Odwołania posiłków zgłaszamy do godziny 8:30 w dniu wydawania posiłki lub w dniach poprzedzających

Podając : nazwisko , imię, klasę


(Do szkoły uczęszczają dzieci o tym samym nazwisku i imieniu)

 

 

 

ODWOŁANIE POSIŁKÓW MOŻNA ZGŁASZAĆ

 NASTĘPUJĄCYM OSOBOM:

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 114), mail obiadysp143@wp.pl

 

W razie nieobecności referenta lub z chwilą gdy linia jest zajęta centrala przekierowuje rozmowę na stołówkę.

Z chwilą gdyby II- ga linia linia była też zajęta centrala przekierowuje rozmowe do sekretariatu.

Prosimy o nie rozłączanie się i zgłoszenie nieobecności intendentce. Nie zgłoszona informacja o nieobecności skutkować będzie brakiem podstaw do zwrotu kosztów posiłku.

 

(tel (22) 617 – 72 - 32 wew 103),

 

PROSZĘ CZEKAĆ DŁUŻEJ NA PODJĘCIE ROZMOWY

 


 PRZEZ MAIL

 

W tytule maila proszę zawrzeć następujące informacje : nazwisko imię dziecka, klasa, dzień lub dni, w których dziecko nie będzie korzystało z posiłków, np.:

 

     Powyższe informacje proszę zawrzeć tylko i wyłącznie w tytule maila.

 

Jedyną podstawą zwrotu kosztów za niewykorzystane posiłki są zgłoszenia dokonywane w powyżej opisany sposób.

 

 

Zgodnie z Zarządzeniem nr 2048/2008 Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 11 września 2008 r. w sprawie zaakceptowania warunków korzystania ze stołówek zorganizowanych w przedszkolach i szkołach m.st. Warszawy oraz upoważnienia dyrektorów szkół i przedszkoli do zwalniania z opłat za posiłki - brak opłat w wyznaczonych terminach oznacza rezygnację z posiłków. Wpłaty po terminie nie będą przyjmowane.


 Opłaty za posiłki są zbierane tylko w czasie wyznaczonych wcześniej dni oraz o ustalonych godzinach w miesiącu poprzedzającym ich spożycie.  Jedyną możliwością  korzystania z posiłków nieopłaconych w w/w terminach będą codzienne, pojedyncze opłaty uiszczane w godz 7:30 – 8:30.



 

Informacje dla rodziców dokonujących płatności przelewem.


Niezbędne informacje , jakie należy zawrzeć w tytule operacji to:

Imię i nazwisko dziecka, klasa , miesiąc za który jest opłacane

np. Jan Kowalski; kl.0a; marzec; (bez 15, 22, 29 marca)

Informacje na temat terminów oraz godzin przyjmowania opłat udostępnione są zawsze na stronie internetowej szkoły.

 W  przypadku odwołań posiłków z ubiegłego miesiąca, warunkiem koniecznym dokonania wpłaty jest wcześniejszy kontakt telefoniczny (22 617-72-32 wew.114)  lub mailowy (obiadysp143@wp.pl) w celu ustalenia kwoty przelewu.

 

 


 

Wpłaty po terminie będą przyjmowane tylko na pojedyncze posiłki, w dniu wydania posiłku

  Pojedyncze posiłki  na dany dzień kupować można w godzinach 7:30 – 8:30



 

Bardzo prosimy o przygotowanie w miarę możliwości odliczonej kwoty


 

Dziękuję

Referent Piotr Jakubowski

 

 

 

 

 

 

Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk

o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki

na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności

i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców,

którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości.

W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

 

Intendent Edyta Nowak

 

 

Jadłospis może ulec niewielkim zmianom. Zmiany te, będą uwzględniane na stronie internetowej od razu po decyzji o modyfikacjach. Może to czasem nastąpić w dniu serwowania posiłku, którego zmieniony jadłospis dotyczy

  

Jadłospis

Poniedziałek

30.05.2016

- Zalewajka z ziemniakami (0,25l)

 

- Gulasz wp.(0,13kg)

- Kopytka  (0,15kg)

- Surówka z selerowa z jabłkiem, porem, rodzynkami, jogurtem i orzechami nerkowca (0,1kg)

- Soczek (200ml)

Wtorek

31.05.2016

- Zupa fasolowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Cząstki kurczaka pieczone (0,075kg) w sosie jogurtowo ziołowym z ogórkiem) (0,04kg)

- Ryż (85g)

- Pomidor z bazylią (0,1kg)

- Herbata miętowa (200ml)

 

- Jabłko-1szt

Środa

01.06.2016

- Zupa pomidorowa z ryżem (0,25l)

 

- Makaron (110g) z serem białym (75g), truskawkami, wiśniami i jagodami (100g)

- Polewa jogurtowo-maślankowa (40g)

- Herbata ziołowa (200ml)

 

 

Czwartek

02.06.2016

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Ratotouille z papryką, cukinią, cebulą i bakłażanem (90g) oraz mięsem drobiowym (75g)

- Kus kus na sypko (90g)

- Woda z miodem, miętą i cytryną (200ml)

 

- Gruszka-1szt

Piątek

03.06.2016

- Barszcz ukraiński z ziemniakami (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta mintaja (90g)

- Ziemniaki (0,15kg)

- Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką (100g)

- Herbata czarna z cytryną i miodem (200ml)

 

- Kiwi-1szt

 

 

                                                                                                                                                                     

 

Jadłospis

Poniedziałek

06.06.2016

 

- Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami (0,25l)

 

- Spaghetti (110g)  a’la carbonara(ze śmietaną) (80g) i szynką (30g)

- Surówka z kapusty białej, pekińskiej, ogórka kisz, groszku, kukurydzy, pora i fasolki czerwonej (90g)

- Herbata owocowa (200ml)

 

- Jabłko- 1szt

Wtorek

07.06.2016

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Pałki z kurczaka pieczone w glazurze barbecie-1szt

- Ziemniaki  (0,15kg)

- Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszoną żurawiną (90g)

- Herbata z owocami (200ml)

 

- Arbuz (150g)

Środa

08.06.2016

- Zupa gulaszowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Kluski leniwe (0,21kg)

- Surówka a kalarepki, jabłka i kukurydzy z jogurtem (95g)

 

- Woda mineralna (500ml)

 

- Truskawki (60g)

 

Czwartek

09.06.2016

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet mielowy wp-wołowy z soczewicą (90g)

- Kasza gryczana (95g)

- Surówka z buraczków gotowanych, cebulki i papryki konserwowej (100g)

- Soczek (200ml)

Piątek

10.06.2016

 

- Żurek z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryba pieczona oprószona mąką (80g)

- Ryż (85g)

- Surówka z kapusty białej, pora, jabłka, marchwi i ananasa świeżego (95g)

- Herbata z cytryną (200ml)

 

- Melon (100g)

 

Jadłospis

Poniedziałek

13.06.2016

- Zupa ryżanka z ziemniakami (0,25l)

 

- Spaghetti (105g) z mięsem wp.(75g) i sosem pomidorowym (60g) i serem żółtym (10g)

- Biała rzepa do chrupania (90g)

- Herbata wieloowocowa (200ml)

 

- Truskawki (60g)

Wtorek

14.06.2016

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Filet z kurczaka w panierce (80g)

- Kasza pęczak (95g)

- Surówka z rzodkiewek, ogórków i koperku w sosie jogurtowym (85g)

 

- Soczek (200ml)

Środa

15.06.2016

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż pieczony (90g) z jabłkiem, żurawiną (100g) i sosem jogurtowo-śmietanowym (50g)

 

- Woda z cytryną, miętą i miodem (200ml)

 

- Truskawki (60g)

Czwartek

16.06.2016

 

 

- Kapuśniak z kapusty świeżej z makaronem (0,25l)

 

- Klopsiki wp-woł-drobiowe (85g) w sosie słodko-kwaśnym (20g)

- Ziemniaki (150g)

- Brokuły na parze (100g)

- Napar z rumianku (200ml)

 

- Arbuz (120g)

Piątek

17.06.2016

- Zupa z fasolki szparagowej z makaronem (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka a ogórków konserwowych, papryki czerwonej, groszku zielonego, cebuli czerwonej, kalarepki (95g)

- Herbata zielona z opuncją figową (200ml)

 

- Banan -1szt

 

 

 

 

 

Jadłospis

Poniedziałek

20.06.2016

- Zupa pomidorowa z ryżem (0,25l)

 

- Placki ziemniaczane (190g) w sosie pieczarkowym (80g)

- Ogórek małosolny (60g)

- Herbata z pokrzywy (200ml)

 

- Arbuz (150g)

Wtorek

21.06.2016

- Zupa cebulowa z makaronem (0,25l)

 

- Ryba w ciasto-panierce (100g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z sałaty świeżej, pomidora, ogórka, kukurydzy i szczypiorku (95g)

- Woda z cytryną (200ml)

 

- Czereśnie (100g)

Środa

22.06.2016

- Chłodnik z botwiną, ogórkiem (0,25l)

 

- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, cukinią, pomidorami i żółtym serem (0,25kg)

- Bukiet warzyw na parze z płatkami migdałów (90g)

- Herbata wieloowocowa (200ml)

 

- Ananas (150g)

Czwartek

23.06.2016

- Barszcz czerwony z ciecierzycą i makaronem(0,25l)

 

- Nugetsy z indyka (95g)

- Ziemniaki (150g)

- Sałata z sosem śmietanowo-jogurtowym i pestkami dyni (40g)

- Rumianek (200ml)

 

- Czereśnie (100g)

Piątek

24.06.2016

Zakończenie roku szkolnego

 

 

 

Wyniki ankiety dotyczącej stołówki

W marcu 2016 r przeprowadzono ankietę dotyczącą dań serwowanych w stołówce szkolnej. Uczniowie mieli za zadanie poddać ocenie 37 drugich dań oraz 31 zup serwowanych w szkole. Najniższą oceną było "1", najlepszy wynik to "6".

Oprócz oceny liczbowej uczniowie mogli

- zasugerować pewne zmiany, które usprawniłyby pracę stołówki

- wymienić dania, jakie chętnie dołączyliby do jadłospisu w szkole, lub, które chcieliby konsumować częściej.

Spośród zup uczniowie (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

barszcz biały z jajkiem

Spośród drugich dań uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

dania ze szpinakiem (naleśniki, pierogi, makaron)

lasagne

naleśniki z białym serem

nugetsy z kurczaka

pesto z makaronem

racuchy z jabłkami

tortilla/ wrapy z kurczakiem i wrzywami

zapiekanki różnego rodzaju z ziemniakami, ryżem, makaronem

Spośród surówek, warzyw i jarzyn gotowanych uczniowie najczęściej (ponad 3 propozycje na 69 oddanych ankiet) wymieniali:

brokuły

buraczki

fasolka szparagowa

kalafior

kukurydza

marchewka

marchewka tarta a jabłkiem – najczęstsza propozycja

marchewka gotowana bez groszku

marchewka z groszkiem

mizeria

ogórki kiszone

pomidory

rzodkiewka

sałata ze śmietaną

sałatka owocowa

surowy ogórek

surówka z białej kapusty

surówka colesław

szpinak

kalarepa

surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kiszonej kapusty

 

Wiele z komentarzy, propozycji zawierało zupełnie skrajne informacje.

Przy 430 żywionych małych, często bardzo krytycznych konsumentach takie wyniki nie powinny dziwić. Kuchnia nie ma możliwości oraz nie istnieje racjonalny sposób na przyrządzenie codziennie ulubionego dla każdego ucznia dania.

Ankieta jednak stanowi dla nas sporą podpowiedź i wskazówkę do dalszego działania. Za wszystkie wypełnione formularze serdecznie dziękujemy J

Obiecujemy , że zasugerowane (racjonalne oraz zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015r) pomysły będziemy systematycznie wprowadzać, sprawdzając ich trafność oraz badając zadowolenie uczniów.

 

Spośród 320 ankiet rozdanych dzieciom lub ich rodzicom (w przypadku klas 1-3), oddano 69 wypełnionych formularzy.

Poniżej wydrukowano oceny, będące średnią arytmetyczną wszystkich wyników jakie wystawili uczniowie.

Im wyższa ocena, tym danie bardziej lubiane.                                                             Uczniowie stawiali oceny od "1" do "6"

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 dania

 

 

zupy

 

 

1,8

forszmak

 

2,0

solferino

 

 

2,6

befsztyk

 

2,2

pejzanka

 

 

2,7

gulasz z cieciorki

 

2,2

czosnkowa

 

 

2,8

chilli con carne

 

2,4

cebulowa

 

 

3,1

ryba w cieście

 

2,5

jarzynowa z cieciorką

 

3,3

kurczak w tzatziki

 

2,6

minestrone

 

 

3,3

leczo

 

2,6

jarzynowa z jarmużem

 

3,4

fasolka po bretońsku

2,7

neapolitańska

 

 

3,4

ryba pieczona

 

2,8

gulaszowa

 

 

3,4

pieczeń rzymska

 

2,8

krem z białych warzyw

 

3,4

łazanki z kapustą kiszoną i warzywami

3,1

ryżanka

 

 

3,5

pierogi z kapustą i pieczarkami

3,3

koperkowa

 

 

3,6

kartacze z mięsem

 

3,4

szczawiowa

 

 

3,6

indyk w sosie z dodatkiem żurawiny

3,4

grochowa

 

 

3,6

zapiekanka gyros

 

3,4

krem z dyni

 

 

3,7

łosoś

 

3,5

owocowa

 

 

3,8

kurczak z warzywami po chińsku

3,5

fasolowa

 

 

3,8

szynka w sosie

 

3,6

brokułowa

 

 

3,8

ryż z jabłkiem i jogurtem

3,7

jarzynowa

 

 

3,9

pierogi ruskie

 

3,7

zacierkowa

 

 

3,9

naleśniki z mięsem

 

3,7

kapuśniak

 

 

4,0

pyzy z mięsem

 

3,7

pieczarkowa

 

 

4,0

ryba w panierce

 

3,9

kalafiorowa

 

 

4,1

gulasz wp.

 

4,2

barszcz ukraiński

 

4,3

pierogi z jagodami

 

4,2

porowa

 

 

4,3

makaron z serem i owocami

4,6

krupnik

 

 

4,5

pierogi z mięsem

 

4,7

żur

 

 

4,5

gołąbki z mięsem i ryżem

4,8

barszcz czerwony

 

4,5

gulasz wołowy

 

5,2

ogórkowa

 

 

4,7

schab  w sosie

 

5,5

rosół

 

 

4,7

pulpety w sosach

 

5,6

pomidorowa

 

 

5,0

kotlet mielony

 

 

 

 

 

5,0

kluski leniwe

 

 

 

 

 

5,1

udko pieczone

 

 

 

 

 

5,3

pierogi z serem

 

 

 

 

 

5,5

spaghetti

 

 

 

 

 

5,6

kotlet schabowy

 

 

 

 

 

 

Fundacja Stefanka Menu na dziś przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny