Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców, którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości. W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

Edyta Nowak

intendent


 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

Pn.02.10.2017

Ś-1,3

Z-1

2d-1,3 

p-7

- Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (70g)

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), papryka (10g)

- Kawa inka (0,2l)

- Zupa owocowa z makaronem (0,25l)

 

- Pierogi z mięsem (210g)

- Surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli (0,1kg)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Chrupki kukurydziane (80g)

- Melon (120g)

- Maślanka miodowa (0,2l)

Wt.03.10.17

Ś-1,3,7

Z-9

d-7

p-1,7

- Cebularz – ok 100g

- Morela – 1szt

- Kakao (0,2l)

 

- Zupa fasolowa ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (90g) z jabłkiem, słonecznikiem i żurawiną (100g) i polewą jogurtową (70g)

- Herbata z cytryną i imbirem  (0,2l)

 

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), serem żółtym (15g), roszponką, pomidorem (12g)

- Mleczko (0,2l)

Śr. 04.10.17

Ś-1,7

Z-7,9

2d- 1

p-1,6,7

- Płatki kukurydziane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g)  z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką (30g)

- Herbatka ziołowa (0,2l)

- Zupa pieczarkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wołowym (70g)  i serem żółtym (10g)-

- Kalarepka – 70 g

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Ciasto piaskowe (50g)

 

 

 

- Kefir z truskawkami (170g)

- Wafle tortowe – 2szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Czw.05.10.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,7

p-7

- Kasza manna na mleku z syropem malinowym (0,15l)

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem, sałatą, szynką swojską (15g), papryką (20g) i szczypiorkiem.

- Herbata miętowa (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet schabowy pieczony (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i kukurydzy z dresingiem z jogurtu, majonezu i miodu (100g)

- Soczek (0,2l)

- Budyń śmietankowy na mleku z posypką ze słonecznika i wiórków czekolady (0,15l)

- Brzoskwinia - 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Pt.06.10.17

 

Ś-1,3,4,7,10

Z-1,7

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,3,7

 

 

- Płatki jęczmienne na mleku (0,2l)

 - Pieczywo mieszane (35g) z pastą jajeczno-łososiową (35g), ogórkiem (15g) i kiełkami warzyw

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Paluszki z całego fileta mintaja (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki (100g)

- Herbata owocowa (0,2l)

 

- jabłko – 1szt

- Ciasto drożdżowe (35g) z masłem (5g)

- Banan – 1szt

- Kakao (0,2l)

 

Pn.09.10.17

Ś-1,6

Z-1,7,9

2d-1,3,7

p-1,3,7

 - Hot dog z parówką z szynki, sałatą, pomidorem, ogórkiem – 1szt

- Rumianek (0,2l)

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Kotlet mielony (wp-drob) pieczony (95g) 

- Ziemniaki (150g)

- Buraczki tarte na ciepło (100g)

- Woda mineralna (0,5l)

 

- Sałatka z owoców świeżych (130g)

- Podpłomyk – 2szt

- Mleko (0,2l)

Wt. 10.10.17

Ś-1,7

Z-1,3,7,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

- Pieczywo mieszane (30g)  z pasztetem (35g), pomidorem (15g), koperkiem

- Kakao (0,2l)

- Żurek z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Paluszki rybne pieczone (90g)

- Kasza kus kus ( 85g)

- Surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka i papryki (100g)

- Soczek owocowy (0,2l)

 

- Koktajl bananowo-wiśniowy na mleku (140g)

- Kajzerka z masłem (30g)

Śr.11.10.17

Ś-1,7

Z-9

2d -1,3

p-1,3,7

- Serek waniliowy (125g)

- Pieczywo mieszane (30g) z serem topionym (20g),  ogórek, szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Gulasz wp. (130g)

- Kopytka ziemniaczane (150g)

- Brokuł parowany (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Babeczka kakaowa własnego wypieku (60g)

- Morele (2szt)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

Czw.12.10.17

Ś-1,3,4,

Z-1,7,9

2d-7

P-1,3,7

- Płatki ryżowe na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g)  pastą ze szprota w pomidorach, sera białego, jaja (40g), ogórek (15g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Zupa kalafiorowa  makaronem (0,25l)

 

- Ryż (0,085kg) z filetem indyka (0,075kg) w sosie jogurtowo-koperkowo czosnkowym z ogórkiem świeżym(40g)

- Pomidor (60g)

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- banan – 1szt

- Herbatniki (50g)

- Pomarańcz -100g

- Mleko (0,2l)

Pt. 13.10.17

Ś-1,3,7

Z-7,9

2d-1,7

p-1,7,12

- Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (70g)

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), papryka, rzodkiewką

- Kakao (0,2l)

 

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

 

- Makaron (95g) z musem z moreli (100g)

- Polewa maślankowo-twarogowa (100g)

 

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

 

- „Szyszka” z ryżu preparowanego i cukierków typu krówka – 1szt

- Jogurt z mixowanymi jeżynami – ok 130g

- Herbata z dzikiej róży (0,2l)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

Pn.16.10.17

Ś-1.7

Z-1.9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,3,7

 - Płatki kukurydziane na mleku (0,2l)

- Chleb mieszany (30g) z masłem (5g), salami (15g), roszponką, ogórkiem kiszonym (12g)

- Herbata zielona z cytryną (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Mintaj w panierce (100g)

- Ryż na sypko (85g)

- Warzywa na parze (brokuł, marchewka, fasolka szparagowa) (100g)

- Woda (0,5l)

 

- Gofr z serkiem homogenizowanym – 1szt

- Jabłko - 1szt

- Woda z syropem owocowym (0,2)

 

Wt. 17.10.17

Ś-1,3,6,7

Z-1,9

2d-3,7,10

p-1,7

- „ Kiełbasa ze wsi” 50g na ciepło z ketchupem

- Pieczywo mieszane (30g)  z masłem (5g), ogórkiem świeżym (15g)

- Herbata owocowa (0,2l)

 

- Zupa gulaszowa z makaronem (0,25l)

 

- Pałka z kurczaka pieczona (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka selerowa (100g)

- Herbata miętowa (0,2l)

 

- Jogurt Piątuś – 1szt

 

- Wafel z masą kajmakową – 40g

- Gruszka – 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Śr.3 18.10.17

Ś-1,7

Z-1,3,9

2d-1,3,7,10

p-1,7

- Bułka z ciasta francuskiego z serem, szynką i sosem pomidorowym

- Kalarepka (30g)

- Kakao (0,2l)

 

- Barszcz czerwony z uszkami (0,25l)

 

- Filet z indyka panierowany (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z sałaty lodowej, ogórka, pomidora i papryki z sosem winegret (100g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Ananas (100g)

 

- Kisiel z truskawkami pitny (0,2l)

- Jogurt owocowy (130g)

- Kajzerka (30g) z masłem (5g)

Czw.19.10.17

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1,3,7

p-1,7

- Pieczywo mieszane (30g) z serem żółtym (15g), sałatą, papryką czerwoną (20g)

- Kawa inka (0,2l)

- Żurek z ziemniakami i kiełbasą (0,25l)

 

- Pulpeciki wp-drob.(90g) w sosie śmietanowo -koperkowym (35g)

- Kasza pęczak (95g)

- Surówka z buraczków z papryką i cebulką (100g)

- Kompot owocowy (0,2l)

- Szarlotka sypana (80g)

- Mleko (0,2l)

- Banan – 1szt

Pt. 20.10.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,7

p-11

Z-5,10,13

2d-1,2,4,5,6,9,10,12,13

p-2,5,13

- Lane kluski na mleku (0,2l)

- Pieczywo (35g) z pastą jajeczną ze szczypiorkiem (50g), pomidor (15g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Krupnik  z  ziemniakami (210g)

 

- Makaron (95g) z musem z truskawek, moreli i jeżyn (100g)

- Polewa maślankowo-twarogowa (100g)

- Herbata rumiankowa (0,2l)

 

 

- Sezamki – 1op

- Soczek z jabłek tłoczonych – 0,2l

 

 

Pn.23.10.2017

S-1,7

Z-9

2d-1,7

P-1,3,7

 

- Pieczywo mieszane (30g) z serem typu capri (20g), sałata pomidor (20g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

-  Zupa jarzynowa z ziemniakami (0,25l)

 

 - Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)-

- Rzodkiewka – 2szt

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Ananas (100g)

- Biszkopciki (3szt)

- Mleko (0,2l)

 

Wt.24.10.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,10

p-1,3,7

- Płatki orkiszowe na mleku (0,2l)

- Zapiekanka (30g) pieczarkowo – serowe (35g) z ketchupem (10g)

- Papryka pomarańczowa (20g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Schab pieczony (80g) w sosie  (40g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka rarytasek (kapusty białej, pora, jabłka, marchewki, ananasa i majonezu) (100g)

- Soczek (0,2l)

- Galaretka (100g) z mandarynką (1szt)

- Ciastko owsiane – 2szt

- Mleko (0,2l)

Śr. 25.10.17

Ś-1,7

Z-9

2d-1,4,7

p-1,3,7

- Płatki jaglane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g)  z masłem (5g), szynką wp (15g)., serem żółtym (15g), białą rzepą (15g) i ogórkiem (10g)

- Herbata czarna (0,2l)

- Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (0,25l)

 

- Łosoś pieczony (80g)

- Kasza orkiszowa (95g)

- Surówka z kalarepki, marchewki i koperku z sosem  śmietanowym (100g)

Herbata miętowa z mięty świeżej (0,2l)

- Racuszki z jabłkami i bananami (150g)

- Kawa inka (0,2l)

Czw.26.10.17

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1,

p-1,3,7

- Pieczywo mieszane (35g)  z pastą z kurczaka (30g), ogórkiem kiszonym (15g)

- Kakao (0,2l)

- Zupa kalafiorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gołąbki mięsno-ryżowe (130g) w sosie pomidorowym (40g)

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek kiszony (60g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Mini serniczek z biszkoptami – 100g

- Herbata owocowa (0,2l)

Pt.27.10.17

Ś-1,3,7

Z-9

2d-1,3,7

p-1,3,7

- Płatki żytnie na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g) z jajkiem na twardo (30g), pomidor (20g), szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa z cieciorką z ziemniakami

 

- Kluski leniwe z masłem i cynamonem (210g)

- Sałatka owocowa (100g)

 

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

 

 

- Chałka (35g) z masłem (5g)

- Kiwi – 1szt

- Mleko (0,2l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

Pn.30.10.2017

S-1,3,7

Z-7,9

2d-1,3,7,9,10

P-7

 

- Galaretka z kurczakiem, groszkiem, jajkiem i marchewką (100g)

- Ogórek świeży (20g)

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g)  i szczypiorkiem

- Rumianek (0,2l)

- Barszcz ukraiński z ziemniakami (0,25l)

 

- Kotlet mielony (wp-drob) pieczony (95g) 

- Ziemniaki (150g)

- Surówka żydowska (100g)

 

- Kompot owocowy (0,2l)

- Wafle ryżowe z serkiem homogenizowanym – 2szt

- Kiwi-1szt

- Herbatka z opuncji figowej (0,2l)

Wt.31.10.17

Ś-1,7

Z-1,3,7

2d-1

p-1,3,7

- Zapiekanka z pieczywa mieszanego (35g) z masłem (5g), szynką wp. (15g), serem żółtym (15g), pomidorem (15g)

- Kakao (0,2l)

- Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

 - Ryż (0,085kg) z filetem kurczaka (0,075kg) i warzywami na sposób chiński (0,11kg)

- Herbata owocowa (0,2l)

- Drożdżówka z owocami (własnego wypieku) – 1szt

- Winogrona (100g)

- Mleczko (0,2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Szanowny Rodzice!

Zgodnie z obowiązującym prawem jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

 

ALERGENY NIE SĄ SZKODLIWYMI SKŁADNIKAMI, mogą jedynie wywoływać nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik.

 

W naszych daniach mogą występować następujące alergeny:

 

 

Alergeny zboża Sanepid 1.         Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
 Artboard 12 2.      SKORUPIAKI i produkty pochodne
Artboard 8 3.      JAJA i produkty pochodne;
 Artboard 11 4.      RYBY i produkty pochodne
Artboard 6 5.      ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
 Artboard 15 6.      SOJA i produkty pochodne
 Artboard 9 7.      MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
 Artboard 5 8.      ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
 Artboard 4 9.      SELER i produkty pochodne
 Artboard 3 10.    GORCZYCA i produkty pochodne
 Artboard 10 11.    NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
 Artboard 16 12.     DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
 Artboard 13 13.    ŁUBIN i produkty pochodne
 Artboard 14 14.    MIĘCZAKI i produkty pochodne


Fundacja Stefanka Menu na dziś 1% podatku przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny