Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców, którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości. W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

Edyta Nowak

intendent

 Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czw.01.06.17

Ś-1,3,7

Z-1,9

2d-1

p-1,3,7

- Cebularz z ciasta drożdżowego (80g)

- Pomidor (35g)

- Kakao (0,2l)

- Krupnik z pęczaku z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (0,085kg) z filetem indyka (0,075kg) i warzywami na sposób toskański (100g)

- Soczek tłoczony (0,2l)

- Ciasto francuskie zapiekane z brzoskwinią (130g)

- Pomarańcz (80g)

- Mleko (0,2l)

 

Pt.02.06.17

 

Ś-1,3,7,10

Z-3,7,9

2d-1,3,7

p-1,3,7

 

 

- Płatki jęczmienne na mleku (0,2l)

 - Pieczywo mieszane (35g) z jajkiem na twardo (1szt) i majonezem (15g), ogórkiem (15g) i kiełkami warzyw

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Naleśniki z serem (210g)

- Kiwi – 1szt

 

- Herbata owocowa (0,2l)

 

 

 

 

- Ciasto drożdżowe (35g) z masłem (5g) i dżemem jagodowym (25g)

- Banan – 1szt

- Mleko (0,2l)

 

 

Pn.05.06.17

Ś-1,7

Z-1,3,7,9

2d-1,3,7

p-7

- Płatki kukurydziane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g)  z bryndzą z mleka krowiego i owczego (20g), rucolą, ogórkiem świeżym (15g)

- Herbatka ziołowa (0,2l)

 

 

- Żurek z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

 

- Pierogi z jagodami i serem białym (0,21kg)

- Polewa jogurtowo – serowa (70g)

 

- Soczek owocowy (0,2l)

 

 

 

- Ryż preparowany (50g)

- Kawa inka (0,2l)

- Truskawki (0,1kg)

Wt. 06.06.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1

p-1,3,7

- Pieczywo mieszane(30g)  z masłem (5g), sałatą, polędwicą sopocką (15g), pomidorem (15g), koperkiem

- Kakao (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Gulasz wołowy (130g)

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek kiszony (60g)

 

 

 

- Woda mineralna (0,5l)

 

- Melon (100g)

 

- Deser titamisu z kakao i serkiem białym (150g)

- Kiwi – 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Śr.07.06.17

Ś-1,7

Z-9

2d -1,7

p-1,3,7,12

- Serek waniliowy (125g)

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), szynka wp (15g), ogórek, szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)-

- Bukiet warzyw – 1000g

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- jabłko – 1szt

 

- Babeczka kakaowa własnego wypieku (60g)

- Śliwki suszone (3szt)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

Czw.08.06.17

Ś-1,3,7

Z-1,7,9

2d-1,3,7

P-1,3,7

- Płatki ryżowe na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g)  pastą ze szprota w pomidorach, sera białego, jaja (40g), ogórek (15g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Chłodnik (0,25l)

 

- Kotlet schabowy (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Kapusta  biała duszona (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Herbatniki (50g)

- Morela -100g

- Mleko (0,2l)

Pt. 09.06.17

Ś-1,3,7

Z-7,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7,12

- Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (70g)

- Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g), papryka, rzodkiewką

- Kakao (0,2l)

 

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

 

- Ryba w panierce pieczona (100g)

- Ryż na sypko ( 85g)

- Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, białej rzepy, ogórka z sosem winegret (100g)

 

 

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

 

 

- Baton zbożowy – 1szt

- Jogurt z owocami – ok 130g

- Herbata z dzikiej róży (0,2l)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Napój i deser

Podwieczorek

Pn.12.06.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-7

p-1,3,7

- Płatki owsiane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g)  z serem białym z rzodkiewką i szczypiorkiem (40g)

- Rumianek (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Pałka z kurczaka pieczona – 1 szt

- Kasza gryczana (80g)

- Sałata z sosem śmietanowo-jogurtowym (40g) 20,01

- Kompot owocowy (0,2l)

 

 

- Ananas (100g)

- Biszkopty (4szt)

- Kawa inka (0,2l)

Wt. 13.06.17

Ś-1,3,7

Z-1,7,9

2d--

p-1,3,7

- Bułka z ciasta francuskiego z serem, szynką i sosem pomidorowym

- Kalarepka (30g)

- Kakao (0,2l)

 

- Zupa gulaszowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta mintaja (90g)

- Kasza kus kus (80g)

- Warzywa na parze (brokuł, marchewka, fasolka szparagowa) (100g)

- Herbata z cytryną (0,2l)

- Jogurt z owocami (125g)

- Drożdżówka z serem – 80g

- Gruszka – 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Śr. 14.06.17

Ś-1

Z-1,3,9

2d-1

p-1,3,7

- „ Kiełbasa ze wsi” 50g na ciepło z ketchupem

- Pieczywo mieszane (30g)  z masłem (5g), ogórkiem świeżym (15g)

- Herbata owocowa (0,2l)

 

- Barszcz czerwony z uszkami (0,25l)

 

- Gołąbki z mięsem i ryżem (130g) w sosie pomidorowym (50g)

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek kiszony (60g)

- Herbata rumiankowa (0,2l)

 

- pomarańcz (100g)

 

- Jogurt pitny z owocami (0,2l)

- Chałka (30g|) z masłem (5g) i niskosłodzonym dżemem malinowym (15g)

Czw.15.06.17

 

 

 

 

 

Pt. 16.06.17

Ś-1,3,7,10

Z-1,9

2d-1,3,7

p-1,3,7

Z-5,10,13

2d-1,2,4,5,6,9,10,12,13

p-2,5,13

Dyżur – dla chętnych, dodatkowo płatny

 

- Płatki jaglane na mleku (0,2l)

- Pieczywo (35g) z pastą jajeczno-pieczarkową (50g)

- Herbata miętowa (0,2l)

Dyżur – dla chętnych, dodatkowo płatny

 

- Krupnik  z  ziemniakami (210g)

 

- Racuchy z owocami (210g)

- Sałatka owocowa (100g)

 

 

 

 

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

Dyżur – dla chętnych, dodatkowo płatny

 

- Wafle z masą kajmakową (ok35g)

- Jabłko – 1szt

- Herbata miętowa (0,2l)

 

 

Pn.19.06.2017

S-1,7

Z-9

2d-1,7

P-7

 

- Płatki orkiszowe na mleku (0,2l)

- Zapiekanka (30g) pieczarkowo – serowe (35g) z ketchupem (10g)

- Papryka pomarańczowa (20g)

- Herbata miętowa (0,2l)

-  Zupa jarzynowa z soczewicą i ziemniakami (0,25l)

 

 - Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)-

- Rzodkiewka do chrupania – 2szt

- Woda z cytryną (0,2l)

 

 

 

- Budyń śmietankowy na mleku z posypką ze słonecznika i wiórków czekolady (0,15l)

- Truskawki – 100g

- Herbata owocowa (0,2l)

Wt.20.06.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,10

p-1,37

- Pieczywo mieszane (30g) z serem typu capri (20g), sałata pomidor (20g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Szynka pieczona (80g) w sosie  (40g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z buraków, papryki i cebuli (100g)

- Soczek (0,2l)

- Galaretka (100g) z mandarynką (1szt)

- Ciastko owsiane – 2szt

- Mleko (0,2l)

Śr. 21.06.17

Ś-1,7

Z-9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,3,7

- Płatki jaglane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g)  z masłem (5g), szynką wp (15g)., serem żółtym (15g), białą rzepą (15g) i ogórkiem (10g)

- Herbata czarna (0,2l)

- Kapuśniak z kapusty kwaszonej z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryba panierowana (100g)

- Kasza jęczmienna (95g)

- Surówka z selerem (kapusta biała, seler, marchew, jabłko, papryka, rodzynki, majonez) (100g)

Herbata miętowa (0,2l)

 

- Arbuz – 150g

- Naleśnik z serem czekoladowym (120g)

- Morela – 1szt

- Kawa inka (0,2l)

Czw.22.06.17

Ś-1,7

Z-7,9

2d-1,7

p-1,3,7

- Pieczywo mieszane (35g)  z pastą z kurczaka (30g), ogórkiem kiszonym (15g)

- Kakao (0,2l)

- Zupa kalafiorowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Fasolka po bretońsku (220g)

- Grahamka 50g – 1szt

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

- Jogurt naturalny z musem malinowym (0,17l)

- Wafle tortowe – 2szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Pt.23.06.17

Ś-1,3,7

Z-9

2d-7

p-7

Tylko dla chętnych z klas „0” !!! – dodatkowo płatne do 19.06

- Płatki żytnie na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g) z jajkiem na twardo (30g), pomidor (20g), szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

Tylko dla chętnych z klas „0” !!! – dodatkowo płatne do 19.06

- Zupa z cieciorką z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (90g) z jabłkiem, słonecznikiem i żurawiną (100g) i polewą jogurtową(70g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

Tylko dla chętnych z klas „0” !!! – dodatkowo płatne do 19.06

- „Szyszki” własnego wyrobu

- Mleko (0,2l)

-  Winogrona (100g)

 

 

 

 

Tylko dla chętnych z klas „0” !!! – dodatkowo płatne do 22.06

 

 
   

 

 

 

Pn.26.06.2017

S-1,7

Z-7,9

2d-1,3,10

P-1,7

 

- Kasza krakowska na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), schabem pieczonym (20g), sałatą, ogórkiem i rzodkiewką

- Herbata lipowa z miodem (0,2l)

- Zupa pieczarkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Pyzy z mięsem (0,21kg)

- Surówka z mieszanki sałat, pomidora, ogórka, rzodkwi białej i kiełków warzyw (80g)

- Herbata owocowa (0,2l)

- Sałatka z owoców świeżych (100g)

- Połówka grahamki z masłem (5g)

- Mleko (0,2l)

Wt.27.06.17

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1,3,10

p-1,3,7

- Serek homogenizowany (ok 100g) z pestkami dyni (dla chętnych

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g)

- Herbatka z pokrzywy (0,2l)

 

- Żurek z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Gulasz wp. z szynki (0,13kg)

- Kasza gryczana prażona (0,08kg)

- Surówka żydowska (kapusta biała, jabłko, marchew, por, papryka, majonez)(100g)

 

- Woda (0,5l)

 

- Pomarańcz (0,1kg)

- Chałka (50g) z masłem (5g) i miodem (5g)

- Truskawki (100g)

- Kakao (0,2l)

 

Śr. 28.06.17

Ś-1,4,7

Z-7,9

2d-1,3,10

p-1,3,7

 - Pieczywo (35g) z pastą z makreli i twarogu (35g), papryka (10g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Zupa pomidorowa z ryżem (0,25l)

 

- Burger z bułki wieloziarnistej z kotletem wołowym  - 1szt

- Surówka colesław (100g)

- Herbata czarna z owocami (0,2l)

- Mini serniczek muffinkowy z malinami i spodem z ciastek owsianych – 1szt

- Soczek przecierowy z marchwi i owoców (0,2l)

Czw.29.06.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1

p-7

-  Płatki owsiane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g)  z serem białym z rzodkiewką i szczypiorkiem (40g)

- Rumianek (0,2l)

- Zupa zacierkowa z ziemniakami

 

- Leczo drobiowe (200g) z ryżem (85g)

 - Herbata owocowa (0,2l)

- Banan – 1szt

- Wafle ryżowe – 2szt

- Mleko (0,2l)

 

Pt.30.06.17

Ś-1,3,7

Z-1,7,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

- Jajko sadzone – 1szt

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g),

 

- Herbata miętowa (0,2l)

- Zupa brokułowa z makaronem

 

- Paluszki rybne pieczone (90g)

- Kasza kus kus (80g)

- Surówka a kapusty kiszonej (100g)

- Herbata rumiankowa (0,2l)

- Kasza manna z posypką czekoladową (100g)

- Owoc  - 1szt

 


         
         
         
         
         

 

 Szanowny Rodzice!

Zgodnie z obowiązującym prawem jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

 

ALERGENY NIE SĄ SZKODLIWYMI SKŁADNIKAMI, mogą jedynie wywoływać nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik.

 

W naszych daniach mogą występować następujące alergeny:

 

 

Alergeny zboża Sanepid 1.         Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
 Artboard 12 2.      SKORUPIAKI i produkty pochodne
Artboard 8 3.      JAJA i produkty pochodne;
 Artboard 11 4.      RYBY i produkty pochodne
Artboard 6 5.      ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
 Artboard 15 6.      SOJA i produkty pochodne
 Artboard 9 7.      MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
 Artboard 5 8.      ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
 Artboard 4 9.      SELER i produkty pochodne
 Artboard 3 10.    GORCZYCA i produkty pochodne
 Artboard 10 11.    NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
 Artboard 16 12.     DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
 Artboard 13 13.    ŁUBIN i produkty pochodne
 Artboard 14 14.    MIĘCZAKI i produkty pochodne


Fundacja Stefanka Menu na dziś 1% podatku przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny