Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców, którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości. W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

Edyta Nowak

intendent

 

 

Obiad – Lato w mieście

Podwieczorek – Lato w mieście

31.07.2017r.

Z-1,9

2d-1,3

P- 1,3,7

 

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Gołąbki mięsno-ryżowe ( 130) w sosie pomidorowym ( 20g )

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek małosolny (60g)

- Kompot owocowy (0,2l)

 

- Biszkopciki (5 szt)

- Banan - 1szt

- Mleczko (0,2l)

 

 

01.08.2017r.

Z-1,9

2d-1,3,10

P- 1,3,7

 

 

 

- Zupa jarzynowa z zacierkami (0,25l)

 

- Kotlet schabowy (90g)

- Ziemniaki (150g)

 - Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, białej rzepy, ogórka z sosem winegret (100g)

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

- Zawijaski z ciasta francuskiego z serem, szynką, sosem pomidorowym i bazylią 60g

- Morela - 1szt

- Woda mineralna 0,5l

 

 

 

 

02.08.2017r.

Z-9

2d -1,7

P – 1,7

 

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Filet z indyka (90g) duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym (50g)

- Makaron świderki (140g)

- Winogrona (100g)

- Herbata czarna (0,2l)

 

- Bułka z ziarnem (60g) z masłem (5g), szynką wp (15g), serem żółtym (10g), sałatą, papryką czerwoną (15g)

- Soczek pomarańczowy (0,2l)

03.08.2017r.

Z-1,7,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

P-1,7

 

 

-  Zupa kalafiorowo-brokułowa  makaronem (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta mintaja (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Marchewka z jabłkiem (100g)

- Kompot owocowy (0,2l)

- Drożdżówka z budyniem (100g)

- Nektarynka-1szt

- Maślanka pitna z owocami (0,2l)

 

04.08.2017r.

Z-1,7,9

2d-7

P- 1,3

 

 

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (95g) z musem z jagód, moreli i jeżyn (100g)

- Polewa maślankowo-twarogowa (70g)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

- Pasztecik z kapustą kiszoną i pieczarkami (80g)

- Jabłko – 1szt

- Soczek 0,2l

 

 

 

 

Pn.07.08.17

Z-1,3,9

2d-1,3,10

P-1,7

 

- Barszcz czerwony z uszkami z mięsem (0,25l)

 

- Befsztyk wp (95g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka żydowska (kapusta biała, jabłko, marchew, por, papryka, majonez)(100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Pieczywo mieszane (60g) z pastą twarogową ze szczypiorkiem i rzodkiewką (40g)

- Soczek z jabłek tłoczony (0,2)

 

Wt. 08.08.17

Z-1,7

2d-1

P- 1,3,7

 

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gulasz wp. (130g)

- Kasza jęczmienna (150g)

- Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli (100g)

- Herbata czarna (0,2l)

- Drożdżówka z owocami -80g

- Jabłko – 1szt

- Mleczko – 1szt

 

Śr. 09.08.17

Z-1,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

P- 1,7

 

- Zupa gulaszowa z makaronem (0,25l)

 

- Mintaj w panierce (100g)

- Ziemniaki (150g)

- Fasolka szparagowa (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Kanapka z bułki wrocławskiej (40g), masła (5g), szynki wp (20g), sera żółtego (10g), rucoli, ogórka świeżego (10g)

- Soczek-0,2l

Czw.10.08.17

Z-1,7,9

2d-1,3

P- 1,3,7

 

- Żurek z ziemniakami (0,25l)

 

- Pyzy z mięsem (210g) i cebulką

- Surówka z czerwonej kapusty (100g)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

- Herbatniki szkolne – 50g

- Brzoskwinia – 1szt

- Jogurt pitny – 0,2l

Pt. 11.08.17

Z-1,9

2d-1,3,7

P- 1,3,10

Z-5,10,13

2d-1,2,4,5,6,9,10,12,13

p-2,5,13

- Krupnik z ziemniakami (210g)

 

- Kluski leniwe (210g) z bułką tarta, cynamonem i masłem

- Sałatka z owoców świeżych sezonowych (90g)

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

- Grahamka (50g) z pastą jajeczną (40g) i rzodkiewką (10g)

- Marchewka (60g)

- Soczek wieloowocowy – 0,2l

 

Pn.14.08.2017

Z-7,9

2d-1,7

P-1,7

 

-  Zupa jarzynowa z soczewicą i ziemniakami (0,25l)

 

 - Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)

- Gruszka – 1szt

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

- Pudding czekoladowy (ok 120g)

- Chrupki kukurydziane (80g)

- Mleczko (0,2l)

 

 

Wt.15.08.17

 

Święto

 

Śr. 16.08.17

Z-1,9

2d-1

p-1,7

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Bitki wołowe (80g) w sosie  (40g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z buraków, papryki i cebuli (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Pieczywo mieszane (60g) z pastą twarogową ze szczypiorkiem i rzodkiewką (40g)

- Soczek z jabłek tłoczony (0,2)

 

Czw.17.08.17

 

Z-9

2d-1,3,4,6,7,9,10.14

p-1,3,7

- Kapuśniak z kapusty kwaszonej z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryba panierowana (100g)

- Kasza jęczmienna (95g)

- Surówka z selerem (kapusta biała, seler, marchew, jabłko, papryka, rodzynki, majonez) (100g)po bretońsku (220g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Pizza z salami i pomidorami (100g)

- Morela – 1szt

- Mleczko (0,2l)

Pt.18.08.17

Z-9

2d-1,7

p-1,3,10

- Zupa z cieciorką z ziemniakami (0,25l)

 

- Naleśniki z serem (220g) i polewą jogurtową (30g)

- Melon (120g)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

- Bułka żytnia (50g) z pastą jajeczną (40g) i rzodkiewką (10g)

- Ananas (60g)

- Soczek wieloowocowy – 0,2l

 

 

 

 

 

Pn.21.08.2017

Z-7

2d-1,3,7

P-

 

- Chłodnik (0,25l)

 

- Knedle ze śliwkami i masłem (220g)

- Kalarepka (70g)

- Herbata czarna (0,2l)

 

Wt.22.08.17

Z-3,9

2d-7

p-

- Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Zapiekanka z ryżu, kurczaka, kiełbasy swojskiej i warzyw z serem (300g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

 

Śr. 23.08.17

Z-1,7,9

2d-1,3,7,10

p-

- Zupa pieczarkowa z makaronem (0,25l)

 

- Filet z kurczaka panierowany (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z czarnej rzepy, marchewki i jabłka (100g)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

Czw.24.08.17

 

Z-7,9

2d-1,3,10

p-

- Zupa ogórkowa z ziemniakami  (0,25l)

 

- Pierogi z mięsem i cebulką (220kg)

- Surówka colesław (100g)

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

 

 

Pt.25.08.17

Z-1,7

2d-1,3,4,6,7,9,10.14

p-

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta ryby (90g)

- Kasza kus kus (80g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

 

 

Pn.28.08.2017

Z-1,7,9

2d--

P-

 

- Zupa kalafiorowa z makaronem (0,25l)

 

-  Pałka z kurczaka pieczona – 1szt

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek małosolny (60g)

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

 

Wt.29.08.17

Z-1,9

2d-1,9

p-

- Krupnik z ziemniakami (0,25l)

 

- Łazanki z kapusty kwaszonej, pieczarkami, mięsem i warzywami (300g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

Śr. 30.08.17

Z-1,3,7

2d--

p-

- Żurek z ziemniakami i jajkiem (0,25l)

 

- Łosoś pieczony (80g)

- Kasza gryczana (80g)

- Surówka z buraków i papryki konserwowej (100g)

- Herbata czarna (0,2l)

 

Czw.31.08.17

 

Z-9

2d-1,7

p-

- Kapuśniak z kapusty młodej słodkiej z ziemniakami (0,25l)

 

- Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp (70g)  i serem żółtym (10g)

- Gruszka – 1szt

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

 

 

 

 

 

 

 

 

Śniadanie -  Dyżur klas „0”

Obiad - Dyżur klas „0”

Podwieczorek -  Dyżur klas „0”

31.07.2017r.

ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3

P- 1,3,7

 

- „ Kiełbasa ze wsi” 50g na ciepło z ketchupem

- Pieczywo mieszane (30g)  z masłem (5g), ogórkiem świeżym (15g)

- Herbata owocowa (0,2l)

 

 

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Gołąbki mięsno-ryżowe ( 130) w sosie pomidorowym ( 20g )

- Ziemniaki (150g)

- Ogórek małosolny (60g)

- Kompot owocowy (0,2l)

 

- Biszkopciki (5 szt)

- Banan - 1szt

- Mleczko (0,2l)

 

 

01.08.2017r.

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,10

P- 1,3,6,7,8

 

 

 

- Pieczywo mieszane (30g) z serem typu capri (20g), sałata pomidor (20g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Zupa jarzynowa z zacierkami (0,25l)

 

- Kotlet schabowy (90g)

- Ziemniaki (150g)

 - Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, białej rzepy, ogórka z sosem winegret (100g)

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

- Zawijaski z ciasta francuskiego z serem, szynką, sosem pomidorowym i bazylią 60g

- Morela - 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

 

 

 

 

02.08.2017r.

Ś-1,7

Z-9

2d -1,7

-

P – 1,7

 

 

- Serek homogenizowany (ok 100g)

- Pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g)

- Herbatka ziołowa (0,2l)

 

- Zupa grochowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Filet z indyka (90g) duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym (50g)

- Makaron świderki (140g)

- Winogrona (100g)

- Herbata czarna (0,2l)

 

- Bułka z ziarnem (60g) z masłem (5g), szynką wp (15g), serem żółtym (10g), sałatą, papryką czerwoną (15g)

- Soczek pomarańczowy (0,2l)

03.08.2017r.

Ś-1,6,7

Z-1,7,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

P-1,3,7

 

 

- Pieczywo mieszane (35g)  z pastą z kurczaka (30g), ogórkiem kiszonym (15g)

- Kakao (0,2l)

-  Zupa kalafiorowo-brokułowa  makaronem (0,25l)

 

- Paluszki rybne z całego fileta mintaja (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Marchewka z jabłkiem (100g)

- Kompot owocowy (0,2l)

- Drożdżówka z budyniem (100g)

- Maślanka pitna z owocami (0,2l)

 

04.08.2017r.

Ś-1,3,7

Z-1,7,9

2d-7

P- 1,3,7

 

 

- Płatki żytnie na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (30g) z jajkiem na twardo (30g), pomidor (20g), szczypiorek

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,25l)

 

- Ryż (95g) z musem z jagód, moreli i jeżyn (100g)

- Polewa maślankowo-twarogowa (70g)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

- Pasztecik z kapustą kiszoną i pieczarkami (80g)

- Jabłko – 1szt

- Soczek 0,2l

 

 

 

 

 

Pn.07.08.17

Ś-1,7

Z-1,3,9

2d-1,3,10

P-11

 

- Pieczywo mieszane (60g) z pastą twarogową ze szczypiorkiem i rzodkiewką (40g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

- Barszcz czerwony z uszkami z mięsem (0,25l)

 

- Befsztyk wp (95g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka żydowska (kapusta biała, jabłko, marchew, por, papryka, majonez)(100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Sezamki – 1op

- Soczek z jabłek tłoczony (0,2)

 

Wt. 08.08.17

Ś-1,3,7

Z-1,7

2d-1

P- 1,3,7

 

- Płatki owsiane na mleku (0,2l)

- Drożdżówka z owocami -80g

- Herbatka rumiankowa (0,2l)

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Gulasz wp. (130g)

- Kasza jęczmienna (150g)

- Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli (100g)

- Herbata czarna (0,2l)

- Gofr z dżemem malinowym – 1szt

- Jabłko – 1szt

- Mleczko – 1szt

 

Śr. 09.08.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

P- 1,7

 

- Kanapka z bułki wrocławskiej (40g), masła (5g), szynki wp (20g), sera żółtego (10g), rucoli, ogórka świeżego (10g)

- Kakao (0,2l)

- Zupa gulaszowa z makaronem (0,25l)

 

- Mintaj w panierce (100g)

- Ziemniaki (150g)

- Fasolka szparagowa (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

- Kajzerka z masłem – 0,5szt

- Gruszka – 1szt

- Kisiel pitny-0,2l

Czw.10.08.17

Ś-1,5,6,7,8,9,10

Z-1,7,9

2d-1,3

P- 1,3,7

 

- Pieczywo mieszane (30g) z pasztetem wp. (30g), ogórkiem kiszonym (10g)

- Herbata ziołowa (0,2l)

- Żurek z ziemniakami (0,25l)

 

- Pyzy z mięsem (210g) i cebulką

- Surówka z czerwonej kapusty (100g)

- Herbata zielona z opuncją (0,2l)

 

- Herbatniki szkolne – 50g

- Brzoskwinia – 1szt

- Jogurt pitny – 0,2l

Pt. 11.08.17

Ś-1,7

Z-1,9

2d-1,3,7

P- 1,3,10

- Płatki kukurydziane na mleku (0,2l)

- Zapiekanki pieczarkowo-serowe (70g)

- Ogórek świeży (15g)

- Herbatka rumiankowa (0,2l)

 

- Krupnik z ziemniakami (210g)

 

- Kluski leniwe (210g) z bułką tarta, cynamonem i masłem

- Sałatka z owoców świeżych sezonowych (90g)

- Świeża mięta z cytryną (0,2l)

- Grahamka (50g) z pastą jajeczną (40g) i rzodkiewką (10g)

- Marchewka (60g)

- Soczek wieloowocowy – 0,2l

 

 

 Szanowny Rodzice!

Zgodnie z obowiązującym prawem jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

 

ALERGENY NIE SĄ SZKODLIWYMI SKŁADNIKAMI, mogą jedynie wywoływać nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik.

 

W naszych daniach mogą występować następujące alergeny:

 

 

Alergeny zboża Sanepid 1.         Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
 Artboard 12 2.      SKORUPIAKI i produkty pochodne
Artboard 8 3.      JAJA i produkty pochodne;
 Artboard 11 4.      RYBY i produkty pochodne
Artboard 6 5.      ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
 Artboard 15 6.      SOJA i produkty pochodne
 Artboard 9 7.      MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
 Artboard 5 8.      ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
 Artboard 4 9.      SELER i produkty pochodne
 Artboard 3 10.    GORCZYCA i produkty pochodne
 Artboard 10 11.    NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
 Artboard 16 12.     DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
 Artboard 13 13.    ŁUBIN i produkty pochodne
 Artboard 14 14.    MIĘCZAKI i produkty pochodne


Fundacja Stefanka Menu na dziś 1% podatku przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny