Drodzy Rodzice,

 

Jestem intendentką w stołówce Szkoły Podstawowej nr 143 w Warszawie. Ukończyłam Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz kurs dietetyki na Akademii Dietetyki. Znam zasady prawidłowego żywienia i kieruję się nimi przy układaniu jadłospisów.

Posiłki serwowane na stołówce spełniają wszelkie normy żywienia zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie.

Ja oraz pracownicy kuchni dokładamy wszelkich starań, aby dogodzić gustom wszystkich żywiących się u nas dzieci. Przy tak dużej ilości gotowanych obiadów i możliwościach naszej kuchni, jakość i smak posiłków oceniam bardzo wysoko.

Szkoła ma stałych, wybranych na podstawie rygorystycznych kryteriów dostawców, którzy wywiązują się ze swoich umów dostarczając towar narzuconej wysokiej jakości. W kuchni wprowadzony został system HACCP zapewniający całkowite bezpieczeństwo żywności.

Ze swojej strony gwarantuję, iż posiłki przez nas przygotowywane są urozmaicone, smaczne i zdrowe.

 

Edyta Nowak

intendent


 

Pn.01.01.18

 

 

 

 

 

Wt. 02.01.18

Ś-1,3,7

Z-1,9

2d-1, 3

p-1,7

- Bułka z ciasta francuskiego z serem, szynką i sosem pomidorowym

- Kalarepka (30g)

- Kakao (0,2l)

 

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Pierogi z mięsem (0,21)

- Surówka z ogórka kiszonego i jabłka (0,1kg)

- Herbata miętowa (0,2l)

 

 

- Wafel z masą kajmakową – 40g

- Gruszka – 1szt

- Herbata owocowa (0,2l)

Śr. 03.01.18

Ś-1,7

Z-1,9

2d-9

p-1,7

- „ Kiełbasa ze wsi” 50g na ciepło z ketchupem

- Pieczywo mieszane (30g)  z masłem (5g), ogórkiem świeżym (15g)

- Herbata owocowa (0,2l)

- Zupa gulaszowa z makaronem (0,25l)

 

- Pałka z kurczaka pieczona (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka selerowa (100g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Kisiel z truskawkami pitny (0,2l)

- Jogurt owocowy (130g)

- Kajzerka (30g) z masłem (5g)

Czw.04.01.18

Ś-1,7

Z-1,7,9

2d-1,6

p-7

- Pieczywo mieszane (30g) z serem żółtym (15g), sałatą, papryką czerwoną (20g)

- Kawa inka (0,2l)

- Zupa pomidorowa z makaronem (0,25l)

 

- Filet z indyka na sposób słodko-kwaśny (90g)

- Ziemniaki (150g)

- Surówka z sałaty lodowej, ogórka, pomidora i papryki z sosem winegret (100g)

- Kompot owocowy (0,2l)

- Wafle ryżowe – 2szt

- Mleko (0,2l)

- Banan – 1szt

Pt. 05.01.18

Ś-1,3,7

Z-1,9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-11

Z-5,10,13

2dp-2,5,1

- Lane kluski na mleku (0,2l)

- Pieczywo (35g) z pastą jajeczną ze szczypiorkiem (50g), pomidor (15g)

- Herbata miętowa (0,2l)

- Krupnik  z  ziemniakami (210g)

 

- Mintaj w panierce (100g)

- Ryż na sypko (85g)

- Warzywa na parze (brokuł, marchewka, fasolka szparagowa) (100g)

- Herbata rumiankowa (0,2l)

 

 

- Sezamki – 1op

- Soczek z jabłek tłoczonych – 0,2l

 

Pn.08.01.2018

S-1,7

Z-7,9

2d-1,7

P-1,3,7

 

- Płatki orkiszowe na mleku (0,2l)

- Zapiekanka (30g) pieczarkowo – serowe (35g) z ketchupem (10g)

- Papryka pomarańczowa (20g)

- Herbata miętowa (0,2l)

-  Zupa jarzynowa z soczewicą i ziemniakami (0,25l)

 

 - Spaghetti (115g) bologneese (75g) z mięsem wp. (70g)  i serem żółtym (10g)

- Brokuły parowane (100g)

- Herbata mix (0,2l)

 

 

- Tiramisu z kawą inką (60g)

- Kiwi – 1szt

- Mleko (0,2l)

 

Wt.09.01.18

Ś-1,7

Z-7,9

2d-1,7,10

p-1,3,7

- Pieczywo mieszane (30g) z serem typu capri (20g), sałata pomidor (20g)

- Herbata czarna z cytryną (0,2l)

 

- Barszczyk czerwony z ziemniakami (0,25l)

 

- Bitki wp (80g) w sosie  (40g)

- Kasza gryczana (95g)

- Surówka z marchewką, ananasem, szczypiorkiem i majonezem (100g)

- Kompot wieloowocowy (0,2l)

 

 

- Bułka drożdżowa z serem własnego wypieku (80g)

 

- Jabłko – 1szt

- Mleko (0,2l)

Śr. 10.01.18

Ś-1,7

Z-9

2d-1,3,4,6,7,9,10,14

p-1,7

- Płatki jaglane na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g)  z masłem (5g), schab pieczony (15g)., serem żółtym (15g), białą rzepą (15g) i ogórkiem (10g)

- Herbata czarna (0,2l)

- Kapuśniak ze kiszonej kapusty z ziemniakami (0,25l)

 

- Miruna w cieście (100g)

- Ryż basmati na sypko (85g)

- Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka  i białej rzepy z sosem winegret (100g)

Herbata mix (0,2l)

- Galaretka owocowa (100g)

- Połówka pomarańczy

- Kawa inka (0,2l)

Czw.11.01.18

Ś-1,3,4,7,10

Z-1,9

2d-1

p-7

- Pieczywo mieszane (35g)  z pastą z tuńczyka, jajka, ogórka konserwowego z majonezem (40g)

- Herbatka rumiankowa (0,2l)

- Rosół z makaronem (0,25l)

 

- Fasolka po bretońsku (220g)

- Grahamka (50g)

- Soczek owocowy (0,2l)

- Budyń czekoladowy na mleku z bananami (0,22l)

- Herbata miętowa (0,2l)

Pt.12.01.18

Ś-1,3,7

Z-7,9

2d-1,3,7

p-1,7,12

- Płatki ryżowe na mleku (0,2l)

- Pieczywo mieszane (35g)  z masłem (5g), jajkiem  na twardo (35g)., pomidorem (15g), rzodkiewką (10g)

- Herbata zielona z opuncją(0,2l)

- Zupa ogórkowa z ziemniakami (0,2l)

 

- Naleśniki z serem (0,21kg)

- Sałatka owocowa (100g)

- Woda mineralna (0,5l)

- Baton zbożowy ekologiczny – 1szt

- Gruszka – 1szt

- Mleko (0,2l)

         
         
         
         
       

 

 

 

 

 

 Szanowny Rodzice!

Zgodnie z obowiązującym prawem jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

 

ALERGENY NIE SĄ SZKODLIWYMI SKŁADNIKAMI, mogą jedynie wywoływać nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik.

 

W naszych daniach mogą występować następujące alergeny:

 

 

Alergeny zboża Sanepid 1.         Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
 Artboard 12 2.      SKORUPIAKI i produkty pochodne
Artboard 8 3.      JAJA i produkty pochodne;
 Artboard 11 4.      RYBY i produkty pochodne
Artboard 6 5.      ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
 Artboard 15 6.      SOJA i produkty pochodne
 Artboard 9 7.      MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
 Artboard 5 8.      ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
 Artboard 4 9.      SELER i produkty pochodne
 Artboard 3 10.    GORCZYCA i produkty pochodne
 Artboard 10 11.    NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
 Artboard 16 12.     DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
 Artboard 13 13.    ŁUBIN i produkty pochodne
 Artboard 14 14.    MIĘCZAKI i produkty pochodne


Fundacja Stefanka Menu na dziś 1% podatku przewodnik dla rodziców dziennik elektroniczny